Monday, October 20, 2008

4ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008 στο ΚΛΕΙΣΤΟ του Π. ΦΑΛΗΡΟΥ

“Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στο πλαίσιο των καταστατικών της σκοπών, που αφορούν τη διάσωση και διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού, διοργανώνει το 4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών με τη συμμετοχή 1700 περίπου χορευτών – χορευτριών των 360 ποντιακών σωματείων – μελών των συνδέσμων της από όλη την Ελλάδα.

Τα προηγούμενα τρία φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (Παλαί ντε Σπόρ), τη Δράμα (Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Κραχτίδης»), και τη Λάρισα (Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης) αντίστοιχα, με τεράστια επιτυχία συμμετοχής χορευτών από όλη την Ελλάδα…”

Και συνεχίζει το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ:


Το 4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και είναι αφιερωμένο στην προστασία του περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 19:00 στο Κλειστό Φαλήρου, με το συντονισμό και την επιμέλεια διοργάνωσής του από το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ποντιακοί χοροί όλων των περιοχών του Πόντου, από χορευτές – χορεύτριες των πέντε συνδέσμων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και θα τιμηθούν πρόσωπα και φορείς για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, όπως η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς για την προσφορά της



Στην προστασία του περιβάλλοντος, ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την προσφορά του στην προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, η μεγάλη ευεργέτιδα κ. Έλσα Παπαγιαννοπούλου – Κυριακίδου για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο και ο επιλοχίας Κυριάκος Τσολερίδης για την πράξη αυτοθυσίας απέναντι σε συνάνθρωπό του.


Μετά τη λήξη του φεστιβάλ θα ακολουθήσει συναυλία παραδοσιακής ποντιακής μουσικής και ποντιακό γλέντι με τους καλλιτέχνες:

· Αβραμίδης Ηλίας, λύρα

· Γεωργιάδης Κώστας, νταούλι

· Ευφραιμίδης Θεοδόσης, νταούλι

· Κασούρας Βασίλης, ούτι

· Κατσώτης Περικλής, νταούλι

· Κουλαξουζίδης Γιώργος, λύρα

· Νικολαϊδης Παντελής, αγγείον – φλογέρα

· Παρχαρίδης Στάθης, τραγούδι

· Πουλαντσακλής Γιώργος, κεμανέ

· Υφαντίδης Ηλίας, τραγούδι

· Φωτιάδης Παύλος, νταούλι

· Χατζηδαϋιτίδης Νίκος, νταούλι

Όσοι πιστοί προσέλθετε, αξίζει….

______________________________________________________________

Μερικές σκόρπιες στιγμές από την χθεσινή ημέρα




Όσο σκέφτόμουν οτι εκατοντάδες νέα παιδιά κοινωνούσαν τό Μυστήριο τού Πόντου, 90 χρόνια μετά, ντυμένα την ποντιακή στολή καί χορεύοντας τό “Αητέντς Επαραπέτανεν”, δάκρυσα καί σκέφτηκα την μεγάλη ευκαιρία γιά την αναπαραγωγή όχι μόνον τών χορών μας, αλλά -γιατί όχι- καί της γλώσσας μας αν υπάρξει συστηματική μαθητεία, καί τού ΗΘΟΥΣ τών προγόνων μας. Αυτή την λεβεντιά, την ομαδικότητα καί την ανθρωπιά πού σφυρηλατήθηκε σάν αναγκαία συμπεριφορά επιβίωσης κάτω από τίς αντίξοες γεωφυσικές καί πολιτικές συνθήκες τού Πόντου. Σκέφτηκα, πώς θά πρέπει ΕΜΕΙΣ, ως η ηγέτιδα προσφυγική δύναμη, νά γίνουμε πρωτοπόροι στό αγκάλιασμα τών σύγχρονων προσφύγων στήν Ελλάδα. ΕΜΕΙΣ νά συμπαρασταθούμε στην Πάτρα καί στην κάθε Πάτρα στούς πρόσφυγες, ΕΜΕΙΣ νά πρωτοστατήσουμε στόν αντιρατσιστικό αγώνα, γιατί εμείς υπήρξαμε ΟΙ πρόσφυγες,καί ΟΙ ανεπιθύμητοι μιας εποχής. (μαζί μέ τούς θράκες καί τούς υπόλοιπους Μικρασιάτες). Μαζί με την γλωσσα, τούς χωρούς καί τά έθιμα, να ξαναγενηθεί η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ. Ιδού πεδίον δοξης λαμπρόν για τους συλλόγους μας καί την ΠΟΕ.


Σχόλιο από Πολυχρονίδη Γιώργο | Οκτώβριος 18, 2008

Πηγή: ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ