ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Saturday, March 15, 2008

Σεμινάριο για την ποντιακή ιστορία

Η ποντιακή Ιστορία αποτελεί μια ενδιαφέρουσα σελίδα της ευρύτερης ελληνικής ιστορίας. Η ιστορία του Πόντου επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση των ιστορικών διεργασιών που διαμόρφωσαν τη γεωπολιτική εικόνα του κόσμου μας. Ο Πόντος και τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρξαν ως το κοινό υποσύνολο των δύο μεγάλων καταρρεύσεων (και αναδομήσεων) : της Ρωσικής κι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η τροχοί της ιστορίας τότε συνέθλιψαν έθνη και λαούς. Και ένας απ’ αυτούς ήταν και οι Έλληνες του Πόντου.
Αλλά και στη συνέχεια, η πορεία όσων εγκαταστάθηκαν στις σοβιετικές ακτές του Εύξεινου Πόντου, αποκαλύπτει με τον πλέον αβίαστο τρόπο τις διάφορες φάσεις της ιστορίας της Σοβιετικής ΄Ενωσης, αυτού του μεγάλου -και άγνωστου στις περισσότερες πλευρές του- κοινωνικοπολιτικού πειράματος του 20ου αιώνα.
Η ποντιακή Ιστορία -όπως και όλης της ελληνικής Ανατολής- αποτελεί μια σελίδα παραγνωρισμένη και υποτιμημένη. Και αιτία είναι η νεοελληνική ιδεολογία, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το ‘22, καθώς και η κυριαρχία κάποιων συγκεκριμένων στρωμάτων στο κρατικό ελλαδικό μόρφωμα. Παρακάτω δημοσιεύουμε την Ανακοίνωση της Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Σ.Πο.Σ. Ν.Ελλάδας και Νήσων, που αφορά την πραγματοποίηση ενός σεμιναρίου ποντιακής Ιστορίας στην Αττική.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
12 Μαρτίου 2008 - 16 Απριλίου 2008

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων διοργανώνει, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης, ένα κύκλο σεμιναρίων ιστορίας για την πορεία του ποντιακού ελληνισμού, από την εγκατάστασή του στον ιστορικό Πόντο έως και σήμερα, τα οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός.
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης, Κ. Βάρναλη 12, Μεταμόρφωση, τηλ. 210-2826656, τις παρακάτω ημέρες και ώρες και μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλα τα μέλη των σωματείων, των χορευτικών, καθώς και όσοι ενδιαφέρονται για την ποντιακή ιστορία:

1) Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008 και ώρα 19:00
Θέμα: Από την εγκατάσταση των Ελλήνων στον Πόντο έως την οθωμανική κατάκτηση.

Η πρώτες επαφές με τον Άξενο Πόντο. Η εγκατάσταση των Ιώνων στην ποντιακή παραλία. Οι θεωρίες για ύπαρξη πρωτοελλήνων στην περιοχή. Οι πόλεις κράτη. Η ελληνιστική εποχή και το Βασίλειο του Πόντου. Ο αντι-ρωμαϊκός αγώνας του Μιθριδάτη ΣT’ του Ευπάτορα. Η ρωμαϊκή και η βυζαντινή περίοδος. Η Αυτοκρατορία Τραπεζούντος. Η εμφάνιση του τουρκομανικού ισλάμ και η κυριαρχία των Οθωμανών.
Προβολή ντοκιμαντέρ

2) Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008 και ώρα 19:00
Θέμα: Από την αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις γενοκτονίες των χριστιανικών λαών

Τα στάδια της οθωμανικής ιστορίας. Οι μεταρρυθμίσεις του Χάτι Χουμαγιούν, η οικονομική ανάπτυξη των «ραγιάδων» και οι ταυτότητές τους. Τα εθνικά κινήματα στη Βαλκανική και η αποσύνθεση της Αυτοκρατορίας. Η εμφάνιση του τουρκικού εθνικισμού και η απόφαση για εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών. Η γερμανο-τουρκική προσέγγιση και φιλία. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι πρώτες διώξεις στην Ιωνία και την Ανατολική Θράκη. Η γενοκτονία των Αρμενίων. Η γενοκτονία στον Πόντο (1916). Το αντάρτικο ποντιακό κίνημα. Η Επανάσταση των μπολσεβίκων. Μετά την ήττα των Νεοτούρκων. Το κίνημα για ελεύθερο Πόντο. Ο ελληνο-τουρκικός πόλεμος στην Ιωνία (1919-1922). Η Β’ φάση της γενοκτονίας στον Πόντο. Η ήττα των Ελλήνων. Η Έξοδος.

Προβολή ντοκιμαντέρ

3) Τετάρτη 2 Απριλίου 2008 και ώρα 19:00
Θέμα: Οι Έλληνες της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης

Η εγκατάσταση των Ελλήνων στα εδάφη της ρωσικής Αυτοκρατορίας. Το ρωσικό σχέδιο εποικισμού του Καυκάσου. Η πανσλαβιστική πολιτική. Η συμμετοχή των Ελλήνων στις ρωσικές πολιτικές εξελίξεις. Οι Έλληνες του Καρς. Η πολιτική των μπολσεβίκων για το εθνικό ζήτημα. Η πολιτιστική αναγέννηση του μεσοπολέμου. Οι σταλινικές διώξεις του 1937-38. Η μαζική μεταφορά του ελληνικού πληθυσμού στην Κεντρική Ασία.
Προβολή ντοκιμαντέρ

4) Τετάρτη 9 Απριλίου 2008 και ώρα 19:00
Θέμα: Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης

Η κατάσταση της ελληνικής μειονότητας κατά την περίοδο της περεστρόϊκα. Η εμπλοκή των Ελλήνων στις συγκρούσεις του Καυκάσου: Νογκόρνο Καραμπάχ, Αμπχαζία, Τσετσενία. Η νέα προσφυγιά. Η αναχώρηση των Ελλήνων από τους τόπους εξορίας της Κεντρικής Ασίας. Οι «παλιννοστούντες» και η ελλαδική πολιτική.
Προβολή ντοκιμαντέρ

5) Τετάρτη 16 Απριλίου 2008 και ώρα 19:00
Θέμα: Μορφές ποντιακής έκφρασης σήμερα

Ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι στη Βόρεια Τουρκία

Ελληνικές κοινότητες στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Πολιτικά αιτήματα του οργανωμένου ποντιακού χώρου για την αναγνώριση της γενοκτονίας.

Προβολή ντοκιμαντέρ

Πηγή: Πόντος και Αριστερά