ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Tuesday, April 22, 2008

ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΝΤΙΑΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

Αθήνα 15-4-2008

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου
Ποντίων Εκπαιδευτικών


Προς όλους το
υς Προέδρους
των Ποντιακών Ομοσπονδιών
ανά τον κόσμο

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε

Ο Σύνδεσμός μας, είναι επιστημονικό σωματείο που έχει σκοπό την ενασχόλησή του με τα ζητήματα του ποντιακού ελληνισμού και κυρίως αυτά που σχετίζονται με την εκπαίδευση. Ήδη μετά από 10ετή δράση και 4 επιστημονικά συνέδρια, υπάρχουν σημαντικές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων η εισαγωγή της ιστορίας του Πόντου στα σχολικά βιβλία (το μάθημα «θέματα ιστορίας θεωρητικής κατεύθυνσης Γ΄ Λυκείου» από το Σεπτέμβριο του 2006 έχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο 45 σελίδων με όλη την ιστορία του Πόντου, ενώ και σε βιβλία άλλων τάξεων υπάρχουν αναφορές σ’ αυτή που δεν υπήρχαν πριν). Επειδή θεωρούμε κορυφαίο το ζήτημα της γενοκτονίας, ως ζήτημα που αγγίζει τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα, προχωρούμε στο επόμενο μεγάλο βήμα, που είναι η διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το Σάββατο 24 Μαΐου στην Κομοτηνή με τίτλο:

«Τρεις Γενοκτονίες, μια στρατηγική».

Αντικείμενα της ημερίδας είναι η εξέταση, μέσα σ’ ένα κοινό πλαίσιο, των Γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από τον ίδιο παράγοντα (Τουρκία), η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας κυρίως των Αρμενίων από τις 49 –μέχρι σήμερα- αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας τους και η οικοδόμηση της συνεργασίας και ο συντονισμός του αγώνα των τριών λαών που υπέστησαν τη Γενοκτονία (Ποντίων, Αρμενίων, Ασσυρίων). Στην ημερίδα αυτή δεν θα συζητήσουμε για τα γεγονότα της περιόδου εκείνης. Άλλωστε το θέμα αυτό έκλεισε, μετά την έκδοση αλλεπάλληλων σχετικών τόμων. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας μας αυτής είναι η κατάθεση συγκεκριμένων και επεξεργασμένων προτάσεων για τον τρόπο προώθησης της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των προγόνων μας.

Κύριε Πρόεδρε

Μπορεί η πρωτοβουλία ν’ ανήκει σ’ εμάς, οι στόχοι όμως είναι κοινοί για το σύνολο του ποντιακού ελληνισμού. Οφείλουμε όλοι μας να προβληματιστούμε και να κινητοποιηθούμε. Το έγκλημα που έγινε ήταν έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Όλοι εμείς οι επιβιώσαντες της Γενοκτονίας, οφείλουμε να αγωνιστούμε όχι μόνο επειδή είμαστε Πόντιοι, αλλά πρωτίστως επειδή είμαστε άνθρωποι. Έχουμε όλοι μας ευθύνη που δέκα τέσσερα χρόνια μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Ελλήνων, δεν υπάρχει καμιά διεθνής αναγνώριση, εκτός από τη Βουλή της Κύπρου. Δεν έχουμε δικαίωμα να παραμένουμε αδρανείς ή έστω αναποτελεσματικοί. Αν συνεχίσουμε έτσι, καλύτερα να διαλύσουμε τους συλλόγους μας και να πάμε όλοι στα σπίτια μας. Όμως τώρα οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, μετά την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών (Ι.A.G.S.), ένα δηλαδή έγκυρο διεθνές επιστημονικό και καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, ο οποίος αναγνώρισε στο συνέδριό του το Νοέμβριο του 2007 τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με την ψήφο του 80% των μελών του, μετά από σχετική πρωτοβουλία της Thea Halo. Αυτό αποτελεί μια ισχυρή βάση για την προώθηση του ζητήματος στα εθνικά κοινοβούλια διαφόρων χωρών. Το συγκλονιστικό γεγονός της ανακάλυψης του ομαδικού τάφου στη Σαμψούντα, δείχνει ότι δεν έχουμε πλέον χρόνο.

Στην ημερίδα, την οποία στηρίζει η ομοσπονδία μας ( Π.Ο.Ε.), θα εισηγηθούν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και ειδικοί ερευνητές, μεταξύ των οποίων η Thea Halo εκ μέρους της I.A.G.S., ο Ataman Sambri, μέλος της I.A.G.S. και Πρόεδρος των Ασσυρίων της Ευρώπης, εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, ο Νίκος Λυγερός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λυών και Στρατηγικός Σύμβουλος, ο γράφων, ο Λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φάνης Μαλκίδης και ο Μάριος Ευρυβιάδης, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Το πλήρες Πρόγραμμα θα σας σταλεί σε λίγες ημέρες σε ηλεκτρονική μορφή.

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα, επειδή πιστεύουμε ότι οι επικεφαλής των ποντιακών ομοσπονδιών του κόσμου μπορούν να δώσουν το μήνυμα της ενότητας και της αποφασιστικότητας του ποντιακού ελληνισμού για την υλοποίηση του καθολικού του πλέον αιτήματος. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, παρακαλούμε να στείλετε μήνυμά σας, στο οποίο θα περιέχονται οι δικές σας προτάσεις για τον τρόπο και τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να προχωρήσουμε στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Με τον τρόπο αυτό θα εμπλουτιστεί ο σχετικός προβληματισμός και οι προτάσεις της ημερίδας θα εμπεριέχουν τις απόψεις όσο το δυνατόν περισσότερων Ποντίων και συνεπώς το βιβλίο των πρακτικών της ημερίδας που θα φτάσει σ’ όλο τον κόσμο, θα εκφράζει κατά το δυνατόν αυθεντικότερα το πάθος, το ήθος και την αλήθεια του ποντιακού ελληνισμού.

Αδελφικά-Πατριωτικά
ΔΡ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Ιστορικός, Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών