ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Saturday, May 23, 2009

Ελληνίδες πλέον η Thea και η Sano Halo

Ένας ωραίος αγώνας που βρήκε δικαίωση

Με μια σεμνή τελετή την Τρίτη 19 Μαΐου, η Βουλή των Ελλήνων ανακοίνωσε τη χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας στη Thea Halo και τη μητέρα της Sano Halo.
Ο αγώνας για να φτάσουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, στις 24 Μαΐου 2009, σ’ εκείνη την πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Συνδέσμου μας, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, που μαζί με το Σ.Π.Ο.Σ. ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, την Παμποντιακή νεολαία και τους ποντιακούς συλλόγους του νομού Ροδόπης, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων. Στην ημερίδα αυτή μεταξύ των ομιλητών ήταν και η Thea Halo, η οποία στο λόγο της ζήτησε να... χορηγηθεί τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα τόσο σ΄ αυτή, όσο και στη μητέρα της. Μάλιστα ο παριστάμενος τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης, στο μνημειώδη λόγο του, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη Thea Halo, τόνισε: «…Θέλω να χαιρετίσω ιδιαίτερα την καταξιωμένη συγγραφέα Thea Halo και αν την ευχαριστήσω δημόσια γιατί μέσα από το σπουδαίο έργο της διέσωσε στο πρόσωπο της μητέρας της μια εμβληματική φυσιογνωμία της σύγχρονης ιστορίας, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Η Sano Halo στέκεται δίπλα στην Άννα Φρανκ ως ισοδύναμο σύμβολο αντίστασης απέναντι στη βαρβαρότητα, ως διαχρονικό σύμβολο του θριάμβου της ζωής και της ελευθερίας απέναντι στο ρατσισμό και τη βία». Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης δεσμεύτηκε τόσο δημόσια στην ημερίδα, όσο και αργότερα προσωπικά στη Τhea Halo, ότι θα λάβει προσωπικά πρωτοβουλίες για να ικανοποιηθεί το αυτονόητο, να της χορηγηθεί δηλαδή η ελληνική υπηκοότητα. Στη συνέχεια συζήτησε το ζήτημα με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Δημήτρη Τομπουλίδη, που επίσης παραβρέθηκε στην ημερίδα και συμφώνησαν να συντάξουν σχετικό έγγραφο προς τους αρμόδιους φορείς. Ο γράφων, που ήταν παρών στην ημερίδα, όπως είναι γνωστό, έγραψε σχετικό άρθρο, που δημοσιεύτηκε σε πολλές τοπικές εφημερίδες και σε ηλεκτρονικούς κόμβους στο διαδίκτυο.

Ο κ. Τομπουλίδης έστειλε επιστολή με το αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας τη μεσολάβησή του. Αυτός πραγματικά πήρε πρωτοβουλία στέλνοντας το αίτημα του ποντιακού κινήματος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία τελικά ανταποκρίθηκε θετικά. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 860 / 7-5-2009, τ. Β΄
Ένας ωραίος αγώνας που βρήκε δικαίωση.
Αρκετές φορές έχω κατηγορήσει τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά σε αυτό το θέμα, σχεδόν μετά από ένα χρόνο, μόνο συγχαρητήρια μπορώ να του δώσω και να τον ευχαριστήσω για την ικανοποίηση ενός μεγάλου ηθικού αιτήματος του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο αγώνας για δικαίωση συνεχίζεται
Αναστάσιος Καζαντζίδης
Εκπαιδευτικός-αρθρογράφος


Ypoloipo