ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Monday, July 13, 2009

Δίδυμα: Μια σύγχρονη αγγλική αποικία στην Ιωνία
του Σάββα Καλεντερίδη

Μεγάλος θόρυβος έχει προκληθεί κατά καιρούς στην Τουρκία για το εύρος και την έκταση των σπιτιών και των οικοπέδων ή αγροτοτεμαχίων που έχουν περιέλθει στην κατοχή ξένων υπηκόων ή εταιρειών ξένων συμφερόντων σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Πολλές φορές το θέμα φέρνουν στη δημοσιότητα οι εθνικιστικοί κύκλοι, ενώ αρκετές φορές ανέδειξε το θέμα και ο θανών Μπουλέντ Ετζεβίτ, όπως και η γυναίκα του Ραχσάν Ετζεβίτ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κύκλων αυτών υπάρχει σχέδιο για αγορά μεγάλων ακτάσεων σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας, προς εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων παραγόντων και χωρών. Για παράδειγμα έχει γραφτεί στον τύπο ότι εταιρείες εβραϊκών συμφερόντων αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις στην περιοχή της Ούρφα (αρχαία Έδεσσα), Σύριοι έχουν αγοράσει χιλιάδες αγροτεμάχια στην περιοχή της Αλεξανδρέτας, Γερμανοί ακίνητα και σπίτια στην πόλη της Αλάνιας και στην Αττάλεια, Άγγλοι ακίνητα στα παράλια της Ιωνίας, Έλληνες στα παράλια της Ιωνίας - Αιολίδας και την Κωνσταντινούπολη κλπ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, η περιοχή που αναλογικά έχει τους περισσότερους ξένους ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την Τουρκία είναι η κωμόπολη των Διδύμων (Didim), που βρίσκεται απέναντι και νότια από τη Σάμο, δίπλα στο αρχαίο ναό των διδύμων Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, εξ ού και η ονομασία. Να σημειωθεί ότι στον εν λόγω ναό λειτουργούσε ένα από τα σημαντικότερα μαντεία κατά την αρχαιότητα, ενώ μέχρι το 1923 στην περιοχή γύρω από το αρχαίο ναό υπήρχε ο οικισμός Γέροντας, με ακμαία ελληνική κοινότητα.
Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να αγοράζουν κατοικίες και να εγκαθίστανται μόνιμα Άγγλοι υπήκοοι, κυρίως συνταξιούχοι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην πόλη έχουν εγκατασταθεί 10.000 Άγγλοι, με αποτέλεσμα τα Δίδυμα να έχουν το χαρακτήρα μιας μεικτής τουρκοαγγλικής πόλης, αν όχι μιας σύγχρονης αγγλικής αποικίας στης ακτές της Ιωνίας. Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις για συμμετοχή των Άγγλων κατοίκων της ιωνικής κωμόπολης στη διοίκηση του δήμου.
Στην κατεύθυνση αυτή εστιάζονται μάλιστα οι προσπάθειες του προξένου της Αγγλίας στη Σμύρνη William Buttigieg , αλλά και του δημάρχου των Διδύμων Mümin Kamacı.
Πρόσφατα επισκέφθηκαν τα Δίδυμα η υπεύθυνη της αγγλικής πρεσβείας στην Άγκυρα για τις προξενικές αρχές Susan Wilson, ο πρόξενος της Αγγλίας στη Σμύρνη William Buttigieg και πραγματοποίησαν σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο δήμαρχος Mümin Kamacı και εκπρόσωποι της αγγλικής κοινότητας των Διδύμων. Στή σύσκεψη οι Άγγλοι κάτοικοι των Διδύμων ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο δήμαρχος της πόλης κάλεσε την αγγλική πλευρά να υποστηρίξει την ίδρυση ενός κολεγίου στα Δίδυμα που θα παρέχει εκπαίδευση στα αγγλικά, στο οποίο να μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά των Άγγλων, αλλά και των Τούρκων κατοίκων της πόλης.
Με όλα αυτά που συμβαίνουν αναρωτιέται κανείς μήπως γίνεται κάτι, μήπως ήδη έχει αρχίσει να παίζεται με διαφορετικούς όρους το παιχνίδι και δεν το έχουμε καταλάβει εμείς οι Έλληνες;

Πηγή: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/9680203.asp?gid=229&sz=88958

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΦΑΝΗΚΑΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΟΣΑ "ΠΕΡΙ ΑΓΟΡΑΣ ΓΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ" ΔΙΑΚΥΡΗΞΑΜΕ...

Ypoloipo