ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Wednesday, January 27, 2010

Μήνυμα του Δημ.Δρούτσα για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

«Ο φόρος αίματος που πλήρωσαν ιδίως οι εβραϊκοί πληθυσμοί της Ευρώπης προκαλεί αποτροπιασμό» τονίζει ο Δημ.Δρούτσας

Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, σήμερα Τετάρτη, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, κάνοντας λόγο για «όνειδος άνευ προηγουμένου», που «τα σημάδια του παραμένουν αισθητά ακόμα και σήμερα και σπιλώνουν την ανθρωπότητα».

«Σαν σήμερα, πριν από 65 χρόνια, τα Συμμαχικά στρατεύματα εισήλθαν στο στρατόπεδο θανάτου του Αουσβιτς, βάζοντας τέλος σε ένα όνειδος άνευ προηγουμένου, που τα σημάδια του παραμένουν αισθητά ακόμα και σήμερα και σπιλώνουν την ανθρωπότητα. Εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες δεν επέζησαν για να δουν τη μέρα εκείνη. Αλλοι όμως τα κατάφεραν, και αρκετοί από αυτούς είναι ακόμη κοντά μας, υπενθυμίζοντάς μας ως μάρτυρες τα έσχατα σημεία στα οποία μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη ύπαρξη» αναφέρει ο κ. Δρούτσας, σημειώνοντας:

«Ο φόρος αίματος που πλήρωσαν ιδίως οι εβραϊκοί πληθυσμοί της Ευρώπης προκαλεί αποτροπιασμό και θα στοιχειώνει για πάντα τη συλλογική μας μνήμη. Τα θύματα του Αουσβιτς ήταν αναρίθμητα και μεταξύ αυτών πάρα πολλοί Έλληνες Εβραίοι. Αρκετοί άλλοι συμπατριώτες μας πλήρωσαν επίσης βαρύ τίμημα, υπερασπιζόμενοι τους Εβραίους αδελφούς μας. Κάποιοι μάλιστα έχουν κηρυχθεί 'Righteous among the Nations' (Ενάρετοι μεταξύ των Εθνών) και τα ονόματά τους είναι χαραγμένα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος του Yad Vashem».

Ο κ. Δρούτσας επισημαίνει ότι η Ελλάδα, τιμώντας τους πεσόντες, έχει καθιερώσει, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, την 27η Ιανουαρίου ως εθνική Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης, η οποία -όπως λέει- «έδωσε το έναυσμα για μια γόνιμη, εκ νέου προσέγγιση του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη, ως μέρους της ιστορικής κληρονομιάς της ηπείρου μας, ενώ κατέστησε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος τέτοια ιδέα, που να αντιμάχεται κάθε πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι τόσο φρικτό».

«Η Διακήρυξη της Στοκχόλμης συνέβαλε στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ πολλών χωρών σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιστορικά προγράμματα, καθώς επίσης στο συνεορτασμό της επετείου και στην απότιση φόρου τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος» αναφέρει.

Καταλήγοντας, ο κ. Δρούτσας υπογραμμίζει πως η Ελλάδα «είναι περήφανη που είναι μια από τις χώρες που πρώτες υπέγραψαν το μνημειώδες αυτό κείμενο, το οποίο μάλιστα υπέγραψε εκ μέρους της ως τότε υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, σημερινός πρωθυπουργός της χώρας».
ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ κ. ΔΡΟΥΤΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑ ΚΕΝΟ…


Ypoloipo