ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Wednesday, July 2, 2008

Άρχισε η σύγκρουση Στρατηγών-Ερντογάν στην Τουρκία


Ν. Γεωργιάδη

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε την απαγόρευση της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος. Σε μαζικές συλλήψεις παρακρατικών προχώρησε η κυβέρνηση. «Στρατηγοί 4 Αστέρων» στη φυλακή.
Με προφορική τοποθέτηση, ο Γενικός Εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε και επίσημα την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.
Αντιδρώντας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, πέρασε σε σφοδρή αντεπίθεση κατά του κατεστημένου του «Βαθέως Κράτους» της Τουρκίας, σπεύδοντας να ενημερώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα για τις μαζικές συλλήψεις παρακρατικών που πραγματοποιήθηκαν νωρίς το πρωί.

Το θρίλερ των συλλήψεων

Λίγο πριν την προγραμματισμένη για νωρίς το πρωί , αγόρευση του Γενικού Εισαγγελέα της Τουρκίας σχετικά με την υπό αναμονή απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και την αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων από τον Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση της Τουρκίας με μία επιχείρηση σκούπα συνέλαβε απόστρατους ανώτατους αξιωματικούς και στελέχη εφημερίδων αλλά και θεσμικών οργάνων ως μέλη της παράνομης οργάνωσης ERGENEKON.

Νωρίς το μεσημέρι ο Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στους βουλευτές του, επεσήμανε πως ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας είναι μονόδρομος. «Πρέπει να ακυρώσουμε τα σενάρια εκείνων που επιδιώκουν να σταματήσουν οι σφυγμοί της καρδιάς της Τουρκίας. Μετά την απελευθέρωση του 1919, το μεγαλύτερο επίτευγμα στην Τουρκία είναι η Δημοκρατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως συνελήφθη και ο διευθυντής της εφημερίδας «Τερζουμάν». Η επιχείρηση συνεχίζεται, ενώ αναμένεται και τηλεοπτική παρέμβαση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Η οργάνωση ERGENEKON θεωρείται υπεύθυνη για μία σειρά από τρομοκρατικές ενέργειες, δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις κατά στόχων που, κατά την ηγεσία της οργάνωσης, υπονομεύουν το τουρκικό έθνος. Πρόκειται για ακροδεξιά οργάνωση που συγκροτήθηκε για την προστασία του τουρκισμού και των ιδεωδών του κεμαλισμού, από τον ισλαμισμό αλλά και τους εχθρούς του «έθνους». Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο πρώην αρχηγός της 4ης Στρατιάς του Αιγαίου στρατηγός ΧΟΥΡΣΙΤ ΤΟΛΟΝ, καθώς και ο επίσης στρατηγός τεσσάρων αστέρων Σενέρ Εροϊγούρ. Ο πρώτος θεωρείται από τους πλέον σκληρούς πυλώνες του «Βαθέως Κράτους».

Η σύλληψη των ανωτάτων αξιωματικών εισάγει την Τουρκία σε ένα θερμό καλοκαίρι με ενδεχομένως «θερμοπυρηνικές» εξελίξεις. Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπήρχαν συζητήσεις στην Ουάσιγκτον για τα 5 σενάρια για την Τουρκία, μεταξύ των οποίων τα δύο αφορούσαν στρατιωτική παρέμβαση υπό τύπον πραξικοπήματος.

Η οργάνωση ERGENEKON θεωρείται ως γνήσιο τέκνο του «Βαθέως Κράτους» της Τουρκίας και αιχμή του δόρατος των παρακρατικών δραστηριοτήτων στην Τουρκία. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διευθυντής του γραφείου της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» στην Άγκυρα (κεμαλικής πολιτικής γραμμής), ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών του Κεμαλισμού και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άγκυρας. Ο τίτλος της ηλεκτρονικής σελίδας του CNN TURK είναι ενδεικτικός: «Συλλήψεις 4 αστέρων (στρατηγών) στην Άγκυρα».

Το προβλέπει το Σύνταγμα

Σύμφωνα με την πρόνοια του Συντάγματος του Στρατηγού Εβρέν που ισχύει στην Τουρκία, την Πέμπτη 3 Ιουλίου καλείται το κόμμα σε προφορική απολογία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην συνέχεια αναλαμβάνει ειδικός εισηγητής, που θα λάβει υπ’ όψιν το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα περί απαγόρευσης της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος και την προφορική απολογία του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν. Η τελική έγγραφη τοποθέτηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρέπει να αναμένεται περί τα τέλη Ιουλίου.

Πηγή: Zougla.gr