ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Wednesday, September 17, 2008

Η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΣΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑΌλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε την Βικιπαίδεια, την εγκυκλοπαίδεια ελεύθερου περιεχομένου που γράφεται συμμετοχικά (Wikipedia, the free encyclopedia that anyone can edit). Πριν λίγους μήνες τέθηκε η πρόταση δημιουργίας ποντιακής Βικιπαίδειας, «ανοιχτόν εγκυκλοπαίδεια ντο γράφκεται και τρανείν απ' ατείνς π' θέλνε να εργάσκουνταν.» Λέγοντας «ποντιακή» εννοούμε ότι τα άρθρα της θα γράφονται στην ποντιακή διάλεκτο, σην γλώσσαν εμούν. Στόχος είναι φυσικά να καλυφθούν κυρίως τα «ποντιακά θέματα», αλλά όχι μόνο.
Η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΣΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ
Έτσι π.χ. η ποντιακή Βικιπαίδεια μπορεί να περιέχει άρθρα πολιτιστικού περιεχομένου, ποντιακής ιστορίας, ποντιακών πόλεων, χορών ή και συνταγών μαγειρικής, επίσης όμως και άρθρα για ξένες χώρες, σύγχρονες κινηματογραφικές ταινίες, ποδοσφαιρικές ομάδες ή οτιδήποτε άλλο τηρεί το κριτήριο της εγκυκλοπαιδικότητας.

Η πρόταση για δημιουργία ποντιακής Βικιπαίδειας εγκρίθηκε μερικώς από το αρμόδιο όργανο και βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες σε δοκιμαστική φάση:

Η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΣΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ

Βασικό κριτήριο για την τελική έγκριση είναι η δημιουργία μιας (έστω και μικρής) διαδικτυακής κοινότητας (online community), που θα γράφει καινούρια ή θα βελτιώνει ήδη υπάρχοντα άρθρα που και που και έτσι θα συγκεντρώνει γνώση στα ποντιακά, σύμφωνα με τους όρους της Άδειας Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU (GFDL), η οποία περιγράφεται στην διεύθυνση GNU Free Documentation License (Αγγλικά) και Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU (Ελληνικά).

Καλείστε να συμμετάσχετε όλοι όσοι έχετε τον ιδεαλισμό και ενθουσιασμό να συνεισφέρετε ως χρήστες στο έργο αυτό. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής να δείξουμε παρουσία σε έναν ιστότοπο παγκοσμίως γνωστό (Wikipedia). Επίσης είναι ευκαιρία να δείξουμε, ότι η γλώσσα των προγόνων μας δεν είναι χρήσιμη μόνο για την απαγγελία μικρών ποιημάτων και μοιρολογιών αλλά είναι πλήρη μέσο επικοινωνίας και φορέας του ζωντανού πολιτισμού μας.

Ελάτε, εμπάτε, βοηθέστε!

ΠΗΓΗ: pontosworld.com