ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Thursday, December 25, 2008

«Ήρωας της Ρωσίας» ο ομογενής-Πόντιος κοσμοναύτης Φ. Γιουρτσίχιν




Ο Πρόεδρος Μεντβιέντεφ απένειμε τη διάκριση το
υ «Ηρωα της Ρωσίας» στον ομογενή-Πόντιο κοσμοναύτη Φιόντορ (Θοδωρή) Γιουρτσίχιν.

Το χρυσό αστέρι της ύψιστης διάκρισης του ρωσικού κράτους, του «Ήρωα της Ρωσίας», απένειμε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ στον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη Φιόντορ (Θοδωρή) Γιουρτσίχιν σε επίσημη τελετή στην αίθουσα της Αικατερίνης στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το σχετικό προεδρικό διάταγμα ο Θοδωρής Γιουρτσίχιν τιμάται για «την ανδρεία και τον ηρωισμό, που επέδειξε κατά τη διαστημική πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».

Μιλώντας ειδικά για τον ομογενή κοσμοναύτη, ο οποίος υπήρξε διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για περισσότερο από έξι μήνες (07.04 - 21.10.2007) ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ έκανε λόγο για την εκπλήρωση «δυσκολότατων πειραμάτων στο ανοιχτό Διάστημα».

Ανταπαντώντας ο Φ.Γιουρτσίχιν ευχαρίστησε το Ρώσο πρόεδρο εκ μέρους της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας και τον διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοί του θα ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις και ευθύνες, που τους έχει αναθέσει η ρωσική κυβέρνηση.

Μιλώντας σε Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα ο 49χρονος ομογενής κοσμοναύτης αποκάλυψε ότι έχει περάσει ξανά με επιτυχία τους ιατρικούς ελέγχους και έχει κριθεί ικανός για νέες διαστημικές πτήσεις, «οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της συζήτησης με την οικογένειά μου, γιατί η σύζυγός μου δεν είναι ακόμη και τόσο σύμφωνη με αυτές».

Η απονομή μιας τόσο υψηλής διάκρισης «δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι μέσα μου, θέλω να μείνω ο Θοδωρής, που γνωρίζουν όλοι», είπε ο ομογενής κοσμοναύτης, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Ιανουαρίου και απηύθυνε τις ευχές του για «επιτυχίες, υγεία, ευτυχία» σε όλους τους Έλληνες.

Τον τίτλο του Ήρωα της Ρωσίας απένειμε ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και σε πέντε αξιωματικούς του ρωσικού στρατού, οι οποίοι διακρίθηκαν κατά τη θερινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ν. Οσετία. Μεταξύ των διακριθέντων με διάφορα παράσημα και κρατικά μετάλλια στην τελετή του Κρεμλίνου ήταν επίσης ο ποιητής Αντρέι Βαζνεσένσκι, ο μαέστρος Βαλέρι Γκέργκιεφ, ο ηθοποιός Αλεξέι Μπατάλοφ, ο σκηνοθέτης Καρέν Σαχναζάροφ, ο σχεδιαστής μόδας Βαλεντίν Γιουντάσκιν και πολλοί άλλοι επιφανείς Ρώσοι επιστήμονες, καλλιτέχνες και κοινωνικοί παράγοντες.

ΑΠΕ - ΜΠΕ