ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Wednesday, November 24, 2010

Τα «γυρίζει» ο Μπουτάρης για Νεότουρκους


Βήματα πίσω κάνει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε συνέντευξή του, όπου δήλωνε ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει μνημείο Νεότουρκων στην πλατεία Ελευθερίας.

Προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και τις αντιδράσεις, πριν καλά καλά αναλάβει το δημαρχιακό θώκο, ο νέος δήμαρχος με ανακοίνωση του δηλώνει τώρα ότι «ποτέ δεν εκφράστηκε διάθεση για εγκατάσταση μνημείου Νεοτούρκων, καμία πρόταση ή διάθεση για ανέγερση τέτοιου μνημείου δεν υπάρχει από την επερχόμενη Δημαρχιακή Αρχή».

«Η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας της σχετικής με την πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης στο παρελθόν, δεν συνδέεται αυτομάτως με την ανέγερση μνημείου Νεοτούρκων. Ούτως η άλλως στην πλατεία Ελευθερίας υπάρχει ήδη μνημείο για το Εβραϊκό ολοκαύτωμα και ορθώς υπάρχει. Δεν υπάρχει πρόθεση να γεμίσουμε τους δημόσιους χώρους με μνημεία» σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση ο νέος δήμαρχος, αναιρώντας ουσιαστικά όσα ανέφερε στη συνέντευξή που έδωσε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία-και «προς αποκατάσταση της αλήθειας», όπως τονίζεται.

Στη σημερινή ανακοίνωση ο κ.Μπουτάρης προτείνει να τοποθετηθεί μια διακριτική, όπως τη χαρακτηρίζει, πλακέτα ενημέρωσης. «Η Πλατεία Ελευθερίας σχετικά με τη σύνδεσή της με τους Νεότουρκους, θα μπορούσε να αποκτήσει μια διακριτική πλακέτα ενημέρωσης, κάτι που εξελικτικά θα αποκτήσουνόλα τα σημεία ιστορικής σημασίας της πόλης. Αυτό συναντάται στις πόλεις με ιστορικό παρελθόν προκειμένου να ενημερώνονται κάτοικοι και επισκέπτες», υπογραμμίζεται.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος απαντά έτσι στην έντονη αντίδραση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που με χθεσινή ανακοίνωση εξέφρασε την αδιάλλακτη αντίθεσή της «να αποδοθούν τιμές σε γενοκτόνους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Οι Πόντιοι συμπολίτες μας πρέπει να είναι σίγουροι ότι η επερχόμενη δημαρχεία σέβεται και τιμά το παρελθόν και τα δεινά του Ποντιακού ελληνισμού, όπως σέβεται και τιμά κάθε πολύτιμο πληθυσμιακό κομμάτι αυτής της πόλης. Ο σεβασμός αυτός είναι ανεξάρτητος από την ευνόητη διάθεση τουριστικής αναβάθμισης και ανάπτυξης της πόλης, η οποία συνδέεται, προφανώς, και με την επίσκεψη Ισραηλινών και Τούρκων», καταλήγει η ανακοίνωση Μπουτάρη.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στις 19 Νοεμβρίου, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε: «Είναι μερικά πράγματα που δεν τα ξέρει η Θεσσαλονίκη γιατί δεν διαβάζει Ιστορία. Η πλατεία Ελευθερίας ονομάστηκε έτσι από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Εκεί ξεκίνησε η Επανάσταση των Νεότουρκων. Στην πλατεία αυτή σκοπεύω να κάνω υπόγειο πάρκινγκ τετραώροφο και επάνω μνημεία για τους Εβραίους Θεσσαλονικείς μάρτυρες και την Επανάσταση των Νεότουρκων».

Αναρτήθηκε από Theophilos Kotsidis