ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Thursday, May 24, 2007

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 14 Μαΐου 2007

ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΓΟΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ "ΨΩΜΙΑΔΕΙΟΝ" ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

O Ποντιακός Ελληνισμός είναι παράδειγμα της δύναμης, της ανεξάντλητης δύναμης της ελληνικής ψυχής. Οι Πόντιοι ξεχώρισαν για την περηφάνια, την επιμονή, την αντοχή, την προσαρμοστικότητά τους. Διέπρεψαν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της Παιδείας και του Πολιτισμού. Διατήρησαν ζωντανή την ιστορική μνήμη. Διέσωσαν την ελληνική γλώσσα και δημιούργησαν θύλακες πολιτισμού, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες. Αν και θύματα της γενοκτονίας, κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, γυναίκες, άνδρες έχασαν τη ζωή τους, ξεριζώθηκαν απ' τον τόπο τους, δεν έχασαν την ταυτότητα, ούτε το σθένος τους. Αντιμετώπισαν τον ξεριζωμό με υπερηφάνεια. Προσαρμόστηκαν και δημιούργησαν, όπου και αν βρέθηκαν. Στην Ελλάδα, στις παρευξείνιες χώρες, στην Αμερική, στην Αυστραλία, σ' ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ποντιακός Ελληνισμός με τη μαχητικότητα και τη δημιουργικότητά του συνέβαλε και συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας. Αξιόλογη και αξιομνημόνευτη είναι και η συνεισφορά των Ποντίων αδελφών μας στην πνευματική και γενικότερα πολιτιστική ζωή του τόπου. Διατήρησαν και διέδωσαν την ελληνική πολιτιστική παράδοση. Διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην επιστήμη και την τέχνη. Καταξιωμένοι λογοτέχνες, επιστήμονες, καλλιτέχνες του θεάτρου και της μουσικής που κατέκτησαν τη δική τους θέση στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό κατάγονταν από τον Πόντο. Ο διαπρεπής αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, ο ιστορικός Παύλος Καρολίδης, ο Δημήτρης Γληνός, ο Νομπελίστας, μεγάλος ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, οι λογοτέχνες Ηλίας Βενέζης, Φώτης Κόντογλου, Διδώ Σωτηρίου, Μενέλαος Λουντέμης, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο μεγάλος θεατράνθρωπος Κάρολος Κουν και πολλοί άλλοι ήταν Πόντιοι.
Οι Πόντιοι εκφράζουν κι αποδεικνύουν την αγάπη τους για την παράδοση και τον Πολιτισμό με τη λειτουργία πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων σε ολόκληρη την Ελλάδα, την έκδοση επιστημονικών και ιστορικών μελετών, την παραγωγή καλλιτεχνικών έργων.
Η πολύπαθη ιστορία του Πόντου, ο ξεριζωμός και η εγκατάσταση στις νέες πατρίδες υπήρξε το κεντρικό θέμα πολλών καλλιτεχνικών έργων, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.
Ξεχωριστή θέση στην καλλιτεχνική παράδοση των Ποντίων έχουν τα τραγούδια της γενοκτονίας. Η καλλιτεχνική αλλά και ιστορική αξία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση ζωντανής της ιστορικής μνήμης και στις επόμενες γενιές. Τιμούμε τους αδελφούς μας Ποντίους και αναγνωρίζουμε τηn προσφορά τους. Σας χρωστάμε πολλά. Χρωστάμε πολλά στους Ποντίους και στους παλλινοστούντες. Το παράδειγμα των Ποντίων είναι απόδειξη της ανθεκτικότητας του ελληνισμού, που σήμερα ενισχύει την παρουσία του και τη δυναμική του στο διεθνές περιβάλλον. Με σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Με πίστη στις διαχρονικές μας αξίες.
Η Ν.Δ. στηρίζει τις προσπάθειες του Ποντιακού Ελληνισμού να κρατήσει ζωντανές τις παραδόσεις, τις οποίες θεωρούμε πολύτιμο κύτταρο του ελληνικού πολιτισμού.
Συγχαίρω τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν τη σημερινή εκδήλωση.
Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας.