ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Wednesday, August 15, 2007

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ

Με επίκεντρο την Τήνο και την Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο εορτάστηκε σε όλη τη χώρα η Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν στους ναούς της Παναγίας σε όλη την Ελλάδα. Τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Τήνο παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, ενώ στην Παναγία Σουμελά οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας έστειλε σε όλους τους Έλληνες μήνυμα εθνικής ομοψυχίας, αλληλεγγύης και αγάπης.
Ο Πρωθυπουργός σε δήλωσή του από την Τήνο έστειλε μήνυμα αγάπης και ανθρωπιάς σε όλους τους Έλληνες και υπογράμμισε "οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, εργαζόμαστε εντατικά, ενώνουμε τις δυνάμεις και τις προσπάθειές μας ώστε να γίνεται η κοινωνία μας ολοένα και πιο ισχυρή, ολοένα και πιο αποτελεσματική στις παρεμβάσεις της, ιδίως σε ό,τι αφορά τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας". Πρόσθεσε ακόμα, ότι "σε αυτά τα τρία χρόνια, έγιναν πολλά και σημαντικά. Είμαστε, όμως, στο μέσο ενός δύσκολου και ανηφορικού δρόμου. Σ’ αυτό το δρόμο, το δρόμο της υπευθυνότητας, το δρόμο του έργου, το μόνο δρόμο που εγγυάται ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και τους πολίτες, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πορευόμαστε".

Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία και τη Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Παναγίας και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά, αναφέρθηκε στις μεγάλες αξίες της Ορθοδοξίας και έστειλε μήνυμα εθνικής ομοψυχίας.

"Τιμούμε με ευλάβεια τη μνήμη της Θεομήτορος, της Υπεραγίας Θεοτόκου και αναλογιζόμαστε τις μεγάλες αξίες της Ορθοδοξίας που είναι η αγάπη στον άνθρωπο, η αλληλεγγύη και ο άδολος πατριωτισμός. Επειδή ευρίσκομαι στην πνευματική εστία του ποντιακού ελληνισμού θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας, αλληλεγγύης αγάπης και δημιουργικής δουλειάς".

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθησε σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιδρύματος "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" και στη συνέχεια αναχώρησε για τη Λευκάδα.

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αναγέννησης" Στέλιος Παπαθεμελής.
Σε δηλώσεις που έκανε από το Βέρμιο, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ποντιακό Ελληνισμό και αναφερόμενος στην πολιτική επικαιρότητα έστειλε μήνυμα ότι υπάρχει καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα.

"Σήμερα γιορτάζει ο ελληνισμός. Σήμερα γιορτάζει η Χριστιανοσύνη. Σήμερα είμαστε στην Παναγία Σουμελά, γιορτάζοντας την ημέρα της Παναγίας, τιμώντας τον ποντιακό ελληνισμό, που θυμάμαι όταν πρωτοήλθε εδώ ο πατέρας μου, ο Ανδρέας Παπανδρέου, είπε τη φράση "θα ήταν τιμή μου να είμαι Πόντιος". Τιμούμε, λοιπόν, τους αγώνες και την παράδοση του ποντιακού ελληνισμού, αυτού του όμορφου κομματιού του ελληνισμού και της Ελλάδας. Μας δίνει έμπνευση, μας δίνει δύναμη, για να παλέψουμε για μία καλύτερη Ελλάδα, για ένα καλύτερο αύριο αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης, αγάπης και ανθρωπιάς. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην Ελληνίδα και στον Έλληνα. Σύντομα αλλάζει σελίδα η Ελλάδα. Και σύντομα μαζί με την Ελληνίδα και τον Έλληνα δημιουργούμε την Ελλάδα της σιγουριάς, της ελπίδας και της προοπτικής" υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.
Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες ευχήθηκε από την Παναγία Σουμελά, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. Λ. Ζαγορίτης.
"Εδώ από την Παναγία Σουμελά θυμόμαστε πόσα πέρασε, αλλά επιβίωσε. Θυμόμαστε τις αλύτρωτες πατρίδες και αυτό πρέπει να μας διδάξει. Η ενότητα του ελληνισμού είναι πάνω από όλα. Γι’ αυτό χωρίς οξύτητες, χωρίς πόλωση, χωρίς διχασμούς, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για το καλό της πατρίδας μας, για το καλό των Ελλήνων, για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων των συνανθρώπων μας" τόνισε ο κ. Ζαγορίτης.

Μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό χαρακτήρισε τη σημερινή ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

"Ευρισκόμενος απέναντι σε όλους αυτούς τους Ποντίους, αισθάνομαι, πράγματι, μεγάλη ικανοποίηση για τους αγώνες που έδωσα για τους Ποντίους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εύχομαι την ημέρα της Παναγιάς, που ουσιαστικά συμπίπτει με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, να κατανοήσουν κάποιοι ότι δεν χρειάζεται ούτε κίβδηλες "γκραγκάσες", ούτε σκουριασμένες τρομπέτες, που δηλητηριάζουν το ήπιο προεκλογικό κλίμα. Ας φροντίσουν να παρακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό και μην πέσουμε σε θέσεις και καταστάσεις για τις οποίες κάποτε θα ντρέπονται", ανέφερε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

"Η σημερινή κοσμοσυρροή αποδεικνύει τη βαθιά προσήλωση του λαού μας στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού. Με αυτές τις αξίες έζησε και επέζησε ο ελληνισμός, αυτές τις αξίες χρωστούμε να τις διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού", σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αναγέννησης" Στ. Παπαθεμελής.
Στις εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Καλατζής και τη Βουλή ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιώργος Σούρλας.
Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Καλαντζής ανέφερε:
"Σήμερα, γιορτή της Παναγιάς, είναι μέρα που καλό είναι να ξέρουμε και να κρατάμε πάντα μέσα μας ότι η Παναγιά ενώνει. Ενώνει όλους τους Έλληνες. Γι’ αυτή την Ελλάδα, λοιπόν, που όλοι θέλουμε, που όλοι αξίζουμε, πρέπει όλοι να αγωνιστούμε".

"Εύχομαι η Παναγία Σουμελά να φωτίζει πολίτες και πολιτικούς να παίρνουν τις καλύτερες αποφάσεις για το καλό του έθνους, για τα ιερά και τα όσια, που δυστυχώς πολλές φορές βάλλονται", τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας.