ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Monday, November 12, 2007

Ένας Πόντιος στην τροχιά του Γκαγκάριν


Στο διάστημα και η σημαία της Κύπρου

Ο Ποντιακής καταγωγής ομογενής κοσμοναύτης Φιόντορ (Θοδωρής) Γιουρτσίχιν επέστρεψε στη Γη, έπειτα από εξάμηνη «περιπλάνηση» στο διάστημα, με την κυπριακή σημαία που μετέφερε μαζί του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
ΕΠΙΘΥΜΙΑ
Θέλω να παραδώσω την κυπριακή σημαία στον Κύπριο Πρόεδρο

Με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία είχε πάρει μαζί του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έπειτα από πρωτοβουλία του ρωσικού περιοδικού «Ελλάδα», σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στη Μόσχα, επέστρεψε στη Γη ο ομογενής κοσμοναύτης Φιόντορ (Θοδωρής) Γιουρτσίχιν.
Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, στο ιατρικό κέντρο του θρυλικού «Ζβιόζντνι Γαραντόκ», της «Πόλης των Άστρων» στα περίχωρα της Μόσχας, όπου μας υποδέχθηκε, ο Θοδωρής έστειλε τους χαιρετισμούς του «στον αδελφό κυπριακό λαό» κι εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί η χρονική ευκαιρία, πιθανότατα την ερχόμενη άνοιξη, ώστε να παραδώσει τη σημαία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Έως τότε ο Ποντιακής καταγωγής 98ος Ρώσος κοσμοναύτης θα πρέπει να ολοκληρώσει αρχικώς στη Μόσχα, κατόπιν στις ΗΠΑ και την Ιταλία, το πρόγραμμα ιατρικής παρακολούθησης και αποκατάστασης, να συνεχίσει την έκθεση αποτελεσμάτων της εξάμηνης 15ης αποστολής στο Διαστημικό Σταθμό, του οποίου ήταν διοικητής και να επισκεφθεί τους γονείς του Νικολάι Γιουρτσίχιν και Μικρούλα Γραμματικοπούλου, που ζουν στη Θεσσαλονίκη.
Η επίσημη τελετή της υποδοχής τού άρτι αφιχθέντος ρωσικού πληρώματος του διαστημικού σταθμού θα γίνει, σύμφωνα με όλες τις επίσημες διαστημικές παραδόσεις, και με κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Γιούρι Γκαγκάριν στις 8 Νοεμβρίου.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΣ…
Kι ενώ ο Θοδωρής μιλούσε με τη μητέρα του στη Θεσσαλονίκη από το διεθνή διαστημικό σταθμό στην Ποντιακή γλώσσα που ακουγόταν έτσι στο διάστημα, εμείς εδώ ακόμα προσπαθούμε να πείσουμε την Ελληνική πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση να υιοθετήσουν τη διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου, τουλάχιστον για όσους επιθυμούν να τη διδαχτούν… και σε περιοχές μάλιστα όπου υπερτερεί το Ποντιακό στοιχείο!

Ακόμα προσπαθούμε, αλλά...