ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Wednesday, January 21, 2009

Η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ είναι το ίδιο το τουρκικό κράτος

Του Σάββα Καλεντερίδη
Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση αποκάλυψης υπόγειων κρυπτών όπλων στην Τουρκία, μετά από στοιχεία που βρέθηκαν στα σπίτια συλληφθέντων για συμμετοχή στην οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, κατά το δέκατο κύκλο συλλήψεων που πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία.
Στο δέκατο κύκλο άρχισε η σύλληψη ατόμων που συμμετείχαν ενεργά σε χιλιάδες δολοφονίες Κούρδων πατριωτών τη δεκαετία του 1990 κυρίως. Αυτό δείχνει ότι ίσως το τουρκικό κράτος έχει αρχίσει να τροποποιεί την πολιτική του απέναντι στο Κουρδικό. Προχθές, μάλιστα, ο συνταγματάρχης ε.α. Κιρτζά, το όνομα του οποίου...αναμείχθηκε σε δολοφονίες Κούρδων όταν υπηρετούσε στην περιβόητη JITEM, αυτοκτόνησε στο σπίτι του, θέλοντας προφανώς να αποφύγει τον πέλεκυ της δικαιοσύνης, αν ποτέ επίπεσει κατά των κεφαλών εκείνων που εγκλημάτησαν στην Τουρκία εν ονόματι του τουρκικού κράτους.
Ο Αχμέτ Τουρκ, πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας (DTP) που πρόσκειται στους Κούρδους, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και τις αποκαλύψεις για κρυμμένα ολποστάσια και για ομαδικούς τάφους Κούρδων αγωνιστών είπε: "Η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ δεν είναι κάτι που δρούσε ερήμην του τουρκικού κράτους. Είναι το ίδιο το κράτος. Ahmet Türk kazı için adres verdi
Ο Κούρδος πολιτικός, αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από την υπόθεση είπε:
"Και το σκάνδαλο Σουσουρλούκ και το σκάνδαλο του Σεμντίνλι (βομβιστική επίθεση εναντίον Κούρδων πολιτών, στην οποία είχε ανάμειξη και ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Γιασάρ Μπουγιουκανίτ) συγκαλύφθηκαν με συμμετοχή-συνενοχή όλων των πολιτικών κομμάτων. Μετά από τέτοια συμπεριφορά, είναι φυσικό να περιμένουμε τα ίδια και στην υπόθεση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Τα στελέχη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και της ομάδας του Σουσουρλούκ λένε "εμείς είμαστε το κράτος". Το φαινόμενο αυτό μπορεί να αξιολογηθεί σωστά αν ανατρέξουμε στην επίσημη ιδεολογία. Η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ δεν είναι μια συμμορία που διείσδυσε στο κράτος. Η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ είναι η ίδια η επίσημη ιδεολογία του τουρκικού κράτους. Με βάση την ιδεολογία αυτή επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί ένα σύστημα κράτους-έθνους στηριζόμενο στο φυλετισμό. Αυτό προκάλεσε τα συνθήματα "όποιος δεν αγαπά την Τουκρία να τσακιστεί να φύγει", ενώ όλοι άλλοι, εκτός ααπό τους Τούρκους οδηγήθηκαν στον αφανισμό. Επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μια κοινωνία η οποία δεν σκέφτεται και δεν κάνει κριτική. Οι Κούρδοι, οι Αλεβίτες, οι Αρμένιοι, ήταν στο στόχαστρο του κράτους και της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, για να επιτευχθεί η ομογενοποίηση του συστήματος.
Οι ρίζες της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ φθάνουν μέχρι το Κομιτάτο Ένωσις και Πρόοδος (İttihat ve Terakki) των Νεοτούρκων. Η εικόνα αυτή θα πρέπει να φανεί πολύ καθαρά. Όταν επιχειρήσαμε να λύσουμε το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία, έγιναν 17 χιλιάδες ανεξιχνίαστα εγκλήματα. Ακόμα και σήμερα επιμένουν στον πόλεμο και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το βαθύ κράτος δεν έχει εξουδετερωθεί ακόμα.
Τα σημάδια και η δράση της οργάνωσης Χεζμπολάχ (Hizbullah), της συμορίας του Σουσουρλούκ και της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, έχουν σχέση και μας οδηγούν στην πολιτική που ακολουθήθηκε για να εξουδετερωθεί το κουρδικό κίνημα.
Θα σας αναφέρω ένα περιστατικό.
Ένας δημοσιογράφος απευθύνει μια ερώτηση σχετική με την οργάνωση Χεζμπολάχ σε έναν κρατικό αξιωματούχο της εποχής (η Χεζμπολάχ δρούσε στο Κουρδιστάν και υποτίθεται ότι αποτελούσε την αυθόρμητη αντίδραση των θρησκευομένων Κούρδων απέναντι στους άθεους αντάρτες του ΡΚΚ. Η οργάνωση αυτή είχε ως έδρα τις μονάδες της στρατοχωροφυλακής και προκάελσε το θάνατο χιλιάδων Κούρδων αγωνιστών).
Ο αξιωματούχος του απαντά ως εξής:
Ποια Χεζμπολάχ; Η Χεζμπολάχ δεν έχει καμία σχέση με τους θρησκευόμενους Κούρδους.
Στη συνέχεια τί έγινε; Το ίδιο το κράτος υποχρεώθηκε να κάνει εκτεταμένες επιχειρήσεις για να την εξαρθρώσει. Τους χρησιμοποίησε και μετά, όταν δεν τους χριεαζόταν άλλο, τους σκότωσε.
Απέναντί μας έχουμε μια οργάνωση που κάνει κάθε είδους σκοτεινές δουλειές, υποτίθεται για την επιβίωση του κράτους. Αν δούμε τους στρατηγούς που συνελήφθησαν για συμμετοχή στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, αν εξετάσουμε την περιοχή της υπηρεσιακής τους δράσης, θα διαπιστώσουμε ότι όλοι αυτοί υπηρέτησαν στο Κουρδιστάν. Μήπως δεν δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι από αυτή την οργάνωση; Με βάση τα επίσημα στοιχεία, έχουν γίνει 17 χιλιάδες ανεξιχνίαστες δολοφονίες. Τα πτώματα των δολοφονημένων πετάχτηκαν σε πηγάδια γεμάτα με οξύ. Πήραν τους ανθρώπους μας από τα σπίτια τους και εξαφανίσθηκαν. Τάιζαν τους ανθρώπους μας κοπριές και τους έκαναν αδιανόητα βασανιστήρια.
Τα όπλα που βγήκαν από τις κρύπτες εναντίον ποίων χρησιμοποιήθηκαν; Φυσικά εναντίον των Κούρδων. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία Κούρδων επιχειρηματιών, στη συνέχεια τα έθαψαν κάτω από τη γη. Μήπως το κράτος δεν ήξερε την ύπαρξη των θαμένων σε υπόγειες κρύπτες όπλων; Μόνο ο Ιμπραήμ Σαχίν γνώριζε την ύπαρξή τους; (Ανώτερος αξιωματικός της ασφάλειας που συνελήφθη πρόσφατα για συμμετοχή στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Σε σκαρίφημα που βρέθηκε σπίτι του βασίστηκαν οι ανασκαφές που οδήγησαν στην αποκάλυψη των υπόγειων κρυπτών).Όχι. Το κράτος τα ξέρει όλα. Ελάτε να σκάψετε στο Μπάτμαν, το Ντιγιάρμπακιρ. Θα δείτε εκεί τι θα βγει.
Αν σκάψετε εκεί, θα βγούνε τα ίδια όπλα. Και δεν θα βγούνε μόνο όπλα, θα βγουν και πτώματα, τα πτώματα των δολοφονηθέντων Κούρδων πατριωτών".