ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Saturday, January 17, 2009

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


8.000 υπογραφές μαζεύτηκαν στην Τουρκία για το παρακάτω κείμενο:

"Η συνείδησή μου δε δέχεται την αναισθησία και την άρνηση της "Μεγάλης Καταστροφής" που υπέστησαν οι Οθωμανοί Αρμένιοι το 1915. Κατακρίνω αυτή την αδικία και, προσωπικά, μοιράζομαι τα συναισθήματα και τον πόνο των αδερφών μου αρμενίων και τους ζητώ συγνώμη".
200 προσωπικότητες στην Τουρκία βρίσκονται πίσω από το κείμενο αυτό, το οποίο προσεχώς θα αναρτηθεί και στο Internet. Στόχος τους είναι να καταγγείλουν την αμνησία που επιβλήθηκε στη χώρα γύρω από το θέμα της γενοκτονίας των αρμενίων. Και αν η λέξη "γενοκτονία" δε χρησιμοποιείται στο κείμενο, είναι για να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να ταυτιστούν με τις φράσεις του και να υπογράψουν.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των υποκινητών και συντακτών του παραπάνω κειμένου, 800.000 έως 1.500.000 αρμένιοι πέθαναν το 1915. Η πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τα επεισόδια που τη συνόδευσαν προξένησαν το θάνατο 300.000 αρμενίων, ενώ πολλές χιλιάδες έγιναν πρόσφυγες.
Το ανασκάλισμα αυτό της μνήμης στην Τουρκία δεν έχει μόνο οπαδούς. 60 συνταξιούχοι πρέσβεις αλλά κει εκπρόσωποι εθνικιστικών κομμάτων θεωρούν οτι η ενέργεια αυτή προσβάλλει το τουρκικό κράτος και θίγει τους προγόνους τους.
Ωστόσο, ο τούρκος πρόεδρος Abdullah Gül δήλωσε οτι ο καθένας δικαιούται να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του.
______________________________________________________________

ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΤΟΥΣ ΖΗΤΑ (ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ" ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ) ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ.

"Η συνείδησή μου δε δέχεται την αναισθησία και την άρνηση της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι Χριστιανοί Πόντιοι, Οθωμανικής υπηκοότητας το 1914-1923. Κατακρίνω αυτή την αδικία και, προσωπικά, μοιράζομαι τα συναισθήματα και τον πόνο των αδερφών μου Ποντίων και τους ζητώ συγνώμη".

Διαδώστε το