ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Sunday, October 19, 2008

4ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΟΥΦΑ

Καλεσμένος ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, απευθυνόμενος στο 4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Tae Kwon Do, είπε τα ακόλουθα:

«Υγείαν και χαράν σε ολς.

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να απευθύνομαι, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, σ’ αυτή την συγκινητική γιορτή των νέων, σε ένα ιστορικό και δυναμικό τμήμα του Ελληνισμού, τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Οι πρόγονοί σας για δεκάδες αιώνες δημιούργησαν λαμπρές σελίδες του Ελληνικού Πολιτισμού γύρω από τον Εύξεινο Πόντο. Μεταξύ των άλλων, στην Ηρακλειά, στη Σαφράπολις, στη Σινώπη, στη Σαμσούντα και λίγο παραμέσα στην Τοκάτη, στην Κερασούντα, στην Αργυρούπολη, στην Τραπεζούντα. Υπήρξαν οι ακρίτες του ευρωπαϊκού πολιτισμού στις παρυφές της Ασίας. Είστε κληρονόμοι μιας μοναδικής ιστορίας και δημιουργοί μιας λαμπρής σύγχρονης πραγματικότητας.

Η ποντιακή γενιά των αρχών του 20ού αιώνα έζησε μια τρομερή καταστροφή. Γενοκτονία. Ξεριζωμός. Η δύναμη του χαρακτήρα της κληρονομιάς της και της γλώσσας της, τη στήριξε, της επέτρεψε να επιβιώσει, να εγκατασταθεί σε έναν καινούργιο τόπο και να αποτελέσει ένα από τα δυναμικότερα τμήματα του σύγχρονου Ελληνισμού. Εδώ που εγκαταστάθηκαν οι δικοί σας, οι πόλεις που δημιούργησαν, έχουν τα ίδια ονόματα με τις πόλεις του Πόντου ή έχουν το πρόθεμα ‘‘νέο’’ ή ‘‘νέα’’, που μαρτυρά μια παλιά ρίζα.

Η Ελλάδα του 20ού αιώνα δεν θα είχε τη δύναμη, την ομοιογένεια και την ανάπτυξη, χωρίς τη δική σας παρουσία, εργασία και δυναμισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί από εσάς είστε τώρα και ακρίτες του Βορρά.

Ο 21ος αιώνας προχωρά με νέες προκλήσεις, προβλήματα και προοπτικές. Καλούμαστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να λύσουμε τα προβλήματα και να επωφεληθούμε από τις προοπτικές. Καλούμαστε να κάνουμε κάτι ανάλογο με τις γενιές των πατέρων4ο σας: Να μεταφέρουμε τον πολιτισμό μας και να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας και τις δυνατότητές μας στη σύγχρονη εποχή, στο σημερινό και αυριανό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Κρατήστε την ταυτότητά σας και δώστε όλες τις δυνάμεις σας στον κοινό Ελληνικό αγώνα. Για πρωτοπορία και επιτυχία στον 21ο αιώνα.

Και τώρα οι νέοι ας οδηγούνε μας συν στράταν της παράδοσης».