ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Tuesday, October 11, 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΛΑΤΣΑΜ ΤΗΣ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τα ιστορικά ελληνικά σπίτια του Αλατσάμ από την ανταλλαγή πληθυσμών ως τις μέρες μας.
Στα πλαίσια της συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκική Δημοκρατία και την Ελλάδα μετά τον πόλεμο της σωτηρίας, 500 χιλιάδες Τούρκοι από την Ελλάδα και 1,5 εκατομμύριο Έλληνες από την Τουρκία υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν και να εγκαταλείψουν τα εδάφη που
αποκαλούσαν πατρίδα. Εξετάζοντας τις συνθήκες εκείνης της περιόδου ενδεχομένως να φαίνεται ως ένα λογικό μέτρο, αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους αποτέλεσε μια τραγωδία.
Ένα από τα μέρη που βίωσε πιο έντονα αυτόν τον πόνο είναι η πόλη Αλατσάμ του νομού Σαμψούντας. Το Αλατσάμ ήταν μια περιοχή στην οποία ζούσε πυκνός πληθυσμός πλούσιων Ελλήνων που ασχολούνταν με το εμπόριο του καπνού και οι οποίοι κατά την περίοδο 1870-1900 είχαν κτίσει περίπου 100 σπίτια. Τα σπίτια αυτά που μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών δόθηκαν σε Τούρκους που ήρθαν από την Ελλάδα, ενώ για τους ανθρώπους που κατά την διαδικασία ανταλλαγής έχασαν όλα τα υπάρχοντα τους αποτελούσαν και μια φωλιά και ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. 63 από αυτά τα σπίτια πέρασαν στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στις μέρες μας όμως παρέμειναν στα αζήτητα. Είτε λόγω των μικρών οικονομικών δυνατοτήτων της πόλης του Αλατσάμ είτε λόγω αδιαφορίας, σήμερα αυτά τα λαμπρά αρχοντικά παραμένουν παρατημένα. Τα περισσότερα είναι πλέον ερείπια και πλέον ως επίγειοι θησαυροί περιμένουν τους νέους ιδιοκτήτες τους για να τα σώσουν.
Ιστοσελίδα του CNNTURK 30-9-2011
.

http://tourkikanea.gr/2011/10/10/samsun-4/