ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Thursday, March 19, 2009

Γιατί άλλη μια ποντιακή εφημερίδα

Του Σάββα Καλεντερίδη

Μετά από μια διαδρομή τριάντα χρόνων ενεργής συμμετοχής στα πολιτιστικά πράγματα του ποντιακού χώρου και μετά από δεκάχρονη παρουσία στον εκδοτικό χώρο, συζητώντας και διαβουλευόμενος με καλούς φίλους και συνεργάτες, αποφασίσαμε την έκδοση της μηνιαίας εφημερίδας «Ποντιακή Γνώμη».
Σε μια εποχή που οι αυθεντικές μνήμες της αλησμόνητης πατρίδας ξεθωριάζουν και σβήνουν, μαζί με τους τελευταίους πρόσφυγες πρώτης γενιάς που φεύγουν ένας-ένας από τούτη τη ζωή, σε μια εποχή που η γλώσσα των Ελλήνων του Πόντου χάνεται σταδιακά ή ενσωματώνεται στην καθομιλουμένη ελληνική, σε μια εποχή που το ποντιακό τραγούδι ζει τη δική του αναγέννηση, μεταλλαγμένο και επηρεασμένο από την νέα ελληνική μουσική πραγματικότητα, σε μια εποχή που η πολιτισμική παρουσία των ποντιακής καταγωγής Ελλήνων στο ελληνικό πολιτισμικό γίγνεσθαι είναι περισσότερο έντονη από ποτέ, η εφημερίδα «Ποντιακή Γνώμη» φιλοδοξούμε να γίνει ένα κατά το δυνατόν ανεξάρτητο, αντικειμενικό και δίκαιο μέσο έκφρασης και προβολής, αλλά και γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ εκείνων που ενδιαφέρονται για τα ποντιακά θέματα.
Και επειδή ανέκαθεν ο Έλληνας ήταν οικουμενικός, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε βήμα έκφρασης, προβολής και επικοινωνίας στους ανά τον κόσμο συμπατριώτες μας, σε εκείνους που ζουν και προσπαθούν να εκφραστούν ποντιακά στην Αυστραλία, την Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική, τη Ρωσία και τον Καύκασο.
Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά μας θα είναι πάντα και ο ιστορικός Πόντος, με ιδιαίτερη έμφαση στα μνημεία που έχουμε αφήσει εκεί, ενώ ξεχωριστή θέση θα έχουν στις σελίδες μας, όπως και στις καρδιές μας, με ευαισθησία και σεβασμό σε ό,τι οι ίδιοι εκφράζουν, οι ελληνόφωνοι και όλοι οι κάτοικοι του σημερινού Πόντου, που συνεχίζουν να κρατούν ζωντανό τον πολιτισμό των προγόνων μας.
Τέλος, θα προσπαθήσουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και να μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας ό,τι τεκταίνεται και ό,τι κινείται γύρω από το ζήτημα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με απόλυτο σεβασμό και ευθύνη στα θύματα της Γενοκτονίας και σε όσους κοπίασαν όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη του ζητήματος αυτού.
Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αφού από τη μια μεριά στέκουν οι γίγαντες της ποντιακής διανόησης που επιχείρησαν εκδοτικά εγχειρήματα στον ιστορικό Πόντο, αλλά και στην Ελλάδα, μετά την Ανταλλαγή, αφήνοντας σε μας τους επιγενόμενους μια τεράστια παρακαταθήκη ποιότητας και ήθους, και από την άλλη περιπτώσεις που η έκδοση εφημερίδων αποφασιζόταν σε κομματικά γραφεία και χρηματοδοτούνταν με μαύρα κομματικά λεφτά, για να βάλουν τους Πόντιους στα κομματικά μαντριά. Οι δικοί μας πόροι είναι φανεροί, τα έσοδα της διαφήμισης και οι συνδρομές των αναγνωστών μας. Αυτά και τίποτε άλλο.
Σεβόμενοι την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και τη δική μας διαδρομή, δίνουμε προς τους αναγνώστες μας έναν λόγο τιμής, ότι θα προσπαθήσουμε να σταθούμε αντάξιοι του εγχειρήματος και να κρατήσουμε την εφημερίδα αυτή μακριά και πέρα από προσωπικές, κομματικές και άλλες σκοπιμότητες, υποσχόμενοι ότι η εφημερίδα θα υπηρετήσει την ενότητα και όχι το διχασμό του ποντιακού χώρου και θα παραμείνει ένα ανοιχτό δημοκρατικό βήμα για όλους τους αναγνώστες της.

Πληροφορίες-συνδρομές: Σοφία Κεσίδου, 210 3316036, gnomi@infognomon.gr
______________________________________________________________

ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΣΑΒΒΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ...
ΑΣ ΕΧΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΛΙΓΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ "ΟΥΤΟΠΙΣΤΕΣ" ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ "ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ Η ΓΗ ΘΑ ΤΡΕΜΕΙ"
ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ!

ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ