Των ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΑΝΗ -ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ
Η επαναφορά της γενοκτονίας των Ποντίων στο προσκήνιο προκαλεί τεράστιο σοκ στην Τουρκία, αλλά και κάποιους (ελαφρείς, προς το παρόν) πονοκεφάλους στην Ελλάδα, καθώς αναδεικνύεται στοιχείο διαμόρφωσης κλίματος μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.
*Ο πρώτος πονοκέφαλος προήλθε από την πρόσφατη «σύσταση» του Τ. Ερντογάν στον Κ. Καραμανλή να αποφεύγεται ο όρος «γενοκτονία» στις επίσημες ελληνικές αναφορές (ο όρος καθιερώθηκε το 1994 επί κυβερνήσεως Α. Παπανδρέου). Ο πρωθυπουργός τού απάντησε ότι «η Ιστορία είναι Ιστορία και δεν ξαναγράφεται». Ομως, λίγες ημέρες αργότερα, στο μήνυμά του προς τα ποντιακά σωματεία για την επέτειο, ήταν προσεκτικός: αντί της σαφούς αναφοράς στη «γενοκτονία», κάνει λόγο για «θλιβερή επέτειο της 19ης Μαΐου» και για «τραγική ιστορία των Ποντίων Ελλήνων».
*Στα δικά τους μηνύματα, πάντως, τόσο ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, όσο και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλούν για «γενοκτονία». Μάλιστα, η υπουργός αναδεικνύει την ανάγκη «να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα».
*Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο χαιρετισμός του Γ. Παπανδρέου, όπου καλείται η Τουρκία «να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της».
Υπογραφές στη Βουλή
Το θέμα κατέλαβε εξέχουσα θέση και στα «πηγαδάκια» της Βουλής: Οι βορειοελλαδίτες βουλευτές εμφανίσθηκαν πιο «ευαίσθητοι» και κάποιοι ακραίοι μίλησαν για «πρωθυπουργική υποχώρηση».
*Είναι ενδεικτικό ότι όταν ο (βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ.) Μ. Χαρακόπουλος έριξε την ιδέα να κρατηθεί «ενός λεπτού σιγή» από την ολομέλεια της Βουλής, ανήμερα της επετείου, σε ελάχιστα λεπτά συγκέντρωσε 11 υπογραφές κάτω από κείμενο που μιλά για «την οφειλόμενη αναγνώριση της ελληνικής πολιτείας προς τα θύματα της γενοκτονίας».
*Η πρόεδρος της Βουλής αιφνιδιάσθηκε και φέρεται να τους συνέστησε «προσοχή σε κινήσεις που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική».
*Ο δεύτερος πονοκέφαλος (που θα έχει διάρκεια) προέρχεται από προσπάθειες ποντιακών κύκλων να συνδέσουν το θέμα της αναγνώρισης με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
*Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Κ. Τανιμανίδης απέστειλε στον πρωθυπουργό, στους πολιτικούς αρχηγούς, στους έλληνες ευρωβουλευτές και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιστολή, με την οποία ζητά να συμπεριληφθεί στα κριτήρια ένταξης της Τουρκίας η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.
Η απάντηση της επιτροπής ήταν ότι «το θέμα θα συζητηθεί» και ο κ. Τανιμανίδης αναμένει ειδοποίηση για να ταξιδέψει στο Στρασβούργο.
*Από πλευράς ευρωβουλευτών, οι «γαλάζιοι» Γ. Δημητρακόπουλος και Α. Τρακατέλλης επεξεργάζονται ψήφισμα στο οποίο θα τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, όπως τη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων, δεν συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή της προοπτική».
*Αντίθετα, ο «πράσινος» Π. Μπεγλίτης (και πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ, επί Γ. Παπανδρέου) εκτιμά ότι «αν μπλέξουμε την πολιτική με την Ιστορία, θα επιστρέψουμε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου και θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα».
Η δέσμευση του 2001
Πού «πατούν», όμως, οι εκπρόσωποι των Ποντίων;
*Στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πει (το 2001) ότι, μεταξύ άλλων, «η παραδοχή σφαλμάτων ή εγκλημάτων αποτελούν μονόδρομο για την Τουρκία αν θέλει να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία».
*Κατά τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των Ποντίων θα απευθυνθούν και στους έλληνες βουλευτές, οι οποίοι δεν μπορούν να αρνηθούν τη συμπαράσταση, όμως συμφωνούν ότι δεν θα «τορπιλίσουν» την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση: «Ναι στην αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα, αλλά όχι βέτο στην Τουρκία», απαντούν, ενδεικτικά, ο Κ. Κιλτίδης (Ν.Δ.) και η Χρύσα Αράπογλου (ΠΑΣΟΚ), δίνοντας στίγμα προθέσεων.
*Κόμματα και πολιτικοί, πάντως, πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους μέχρι τον Ιούλιο, οπότε θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνέδριο των απανταχού Ποντίων...
enet
Ypoloipo
Ypoloipo