Με τη φράση «σήμερα είμαστε όλοι Πόντιοι», ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη κ. Ανδρέας Παναγιώτου έδωσε πολύ εύστοχα το μήνυμα για την 19η Μαΐου 2009, την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, κατά την τελετή ύψωσης της ελληνικής και ποντιακής σημαίας στο πάρκο του Bowling Green, στην καρδιά της Wall street στο Μανχάταν. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη ανάμεσα στο μεγάλο πλήθος Ελλήνων και φιλελλήνων που συγκεντρώθηκε για ν' αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της τουρκικής θηριωδίας σε βάρος των Ποντίων και να βροντοφωνάξει ότι η Ιστορία γράφεται με ανεξίτηλο μελάνι και δεν χωρούν παραγραφές.
Πρόκειται για μία εκδήλωση-φάρο προς όλον τον Ελληνισμό που υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες όχι μόνο δεν δικαιούμαστε να ξεχάσουμε, αλλά τουναντίον οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη δικαίωση των εθνικών μας θεμάτων. Φέτος, για δεύτερη φορά στην Ιστορία και έπειτα από επιτυχημένες προσπάθειες του ποντιακού Ελληνισμού της Αμερικής, η ελληνική και η ποντιακή σημαία κυμάτιζαν μεσίστιες, θυμίζοντας -ακόμα και σε αυτούς που είτε θέλουν να ξεχάσουν ή που κωφεύουν- ότι 353.000 ψυχές αναζητούν ακόμα διακαώς δικαίωση, που μπορεί να επέλθει μόνο με την αναγνώριση της Γενοκτονίας παγκοσμίως.
Σύλλογοι Ποντίων
Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, με τη συνεργασία των τοπικών ποντιακών συλλόγων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και «Πόντος» του Νόργουοκ Κονέκτικατ και του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά. Παρόντες ήταν σημαντικά στελέχη των Ποντίων όπως ο πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. και πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Ηλίας Τσεκερίδης, ο πρόεδρος των Κομνηνών Νέας Υόρκης κ. Στ. Αμανατίδης, ο πρόεδρος του Πόντου Norwalk και αναπληρωτής πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Γ. Τσιλφίδης, ο πρόεδρος του Ι. Ι. Παναγία Σουμελά Δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης κ. Δημ. Καλαμαράς.
Λιγοστοί γνωρίζουν
Η Δρ Μαίρη Μαράγκος χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους της ομοσπονδιακής βουλευτού κ. Carolyn Maloney και επέδωσε διακήρυξη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των γενοκτονιών είναι ότι οι θύτες συχνά επιτυγχάνουν να σβήσουν τη μνήμη των θυμάτων τους. Λιγοστοί Αμερικανοί πολίτες σήμερα γνωρίζουν για την ποντιακή γενοκτονία. Έχουμε χρέος στη μνήμη των νεκρών να διδάξουμε στα παιδιά μας τα φοβερά αυτά γεγονότα για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».
Η πρόξενος της Ελλάδος κ. Σοφία Βέβε ανέγνωσε χαιρετισμό του πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ κ. Αλέξανδρου Μαλλιά. Ο οποίος, αφού υπογράμμισε τη μεγάλη προσφορά του ποντιακού Ελληνισμού, αναφέρθηκε στη σημασία της καθιέρωσης της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Ελλήνων με το Νόμο 2193/94.
Επιμορφωτικά προγράμματα
Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης στο Μανχάταν ήταν και η παρουσία της Karine Birazian, εκτελεστικής διευθύντριας της Ανατολικής Περιφέρειας της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής (ΑΝCΑ) και η οποία αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες που γίνονται στην περιοχή του Σικάγο με τα επιμορφωτικά προγράμματα για διδασκαλία της ποντιακής και αρμένικης γενοκτονίας στα σχολεία από τον τοπικό σύλλογο «Ξενητέα» και τους τοπικούς φορείς των Αρμενίων. Τόνισε ότι η προσπάθεια δεν τελειώνει με την αναγνώριση και τις αποζημιώσεις των δικών μας γενοκτονιών αλλά συνεχίζεται για να σταματήσουν όλες οι γενοκτονίες στον πλανήτη, όπως αυτές στο Νταρφούρ, στο Κονγκό και σε άλλα μέρη της γης.
Τέλος αναγνώστηκε και η διακήρυξη του πολιτειακού γερουσιαστή της Νέας Υόρκης κ. George Onorato, για τη 90ή επέτειο για απότιση φόρου τιμής στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ
Πάνω από 350.000 Ελληνες του Πόντου σκοτώθηκαν
Στην εκδήλωση αναγνώστηκε απόσπασμα από την επιστολή του Κυβερνήτη της πολιτείας της Φλόριντα κ. Charlie Chist, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «αναγνωρίζουμε ότι πάνω από 350.000 Έλληνες του Πόντου έχασαν τη ζωή τους και πολλοί περισσότεροι ξεσπιτώθηκαν. Αλλά πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στους επιζώντες και στη δέσμευσή τους, την τραγωδία να τη μεταμορφώσουν σε θρίαμβο». Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Ανδρέας Παναγιώτου υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνοι για την Ποντιακή Γενοκτονία, Τούρκοι, χρησιμοποίησαν τους ίδιους ακριβώς μηχανισμούς για την εισβολή στην Κύπρο, ενώ επισήμανε ότι όπως η Γερμανία αναγνώρισε τη γενοκτονία προς τους Εβραίους, θα πρέπει το ίδιο να πράξει και η Τουρκία, αναγνωρίζοντας τις γενοκτονίες των Ποντίων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Μικρασιωτών, Θρακιωτών. Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Rhode Island κ. Λεωνίδας Ραπτάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους Αμερικανούς πολίτες να γνωρίζουν τι έγινε στη Τουρκία πριν από 90 χρόνια και ότι αυτή ήταν η κινητήρια δύναμη που τον οδήγησε στην προσπάθεια έγκρισης του σχετικού ψηφίσματος από την πολιτειακή γερουσία του Rhode Island πέρυσι. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ραπτάκης επισήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει όχι μόνο τη Γενοκτονία των Ποντίων και Αρμενίων αλλά και αυτήν που διέπραξε τα τελευταία χρόνια εναντίον των Κυπρίων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΛΟΧΙΔΗΣ
Μεγάλη επιτυχία
Ο Γενικός Γραμματέας Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά Δημήτρης Μολοχίδης δηλωσε στη "Σημερινή":
«Η ύψωση της ποντιακής σημαίας στη καρδιά του οικονομικού κέντρου της Νέας Υόρκης, στην πολυσύχναστη Wall street για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανήμερα της 19ης Μαΐου, αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Η εκδήλωση αυτή, σαφώς αναβαθμισμένη απο πέρυσι, απευθύνεται στο αμερικανικό κοινό και οι προσπάθειές μας είναι Αμερικανοί πολιτικοί και επίσημοι να αναγνωρίσουν δημόσια τη σημασία της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης αλλά και να αναγνωρίσουν την Ποντιακή Γενοκτονία σαν ιστορικό γεγονός βασισμένο στα υπάρχοντα ντοκουμέντα. Η κυπριακή παροικία και ιδιαίτερα ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Ανδρέας Παναγιώτου είναι από την αρχή της θητείας του υποστηρικτής των προσπαθείων μας και τον ευχαριστούμε θερμά. Οι εκδηλώσεις μέχρι στιγμής της Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, αλλά και σε άλλες περιοχές, θεωρώ ότι ήταν επιτυχημένες».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Ypoloipo