ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Tuesday, May 19, 2009

-19 ΜΑΪΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ


Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Κεντρικές Εκδηλώσεις Μνήμης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Τρίτη 19 Mαϊου Πλ. Αγίας Σοφίας 7:30 μμ

ΑΘΗΝΑ : Κυριακή 24 Μαϊου- Ι.Ν.Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου 12:00 Συγκέντρωση – Πορεία

Ekdilwsi Image0002

Ομιλητής της κεντρικής εκδήλωσης μνήμης στην Θεσσαλονίκη στις 19 Μαϊου 2009 στην Πλατεία Αγ. Σοφίας θα είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Νότιας Αυστραλίας κος Michael Atkinson.

Πρωτεργάτης και εισηγητής της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ελλήνων Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων στην Μικρά Ασία το διάστημα 1915 – 1923 από το πολιτειακό κοινοβούλιο της Ν. Αυστραλίας στις 30 Απριλίου 2009.

Η πρότασή του που ψηφίστηκε ομόφωνα :

«Επειδή, η Γενοκτονία, από την Οθωμανική Κυβέρνηση, στο διάστημα 1915 – 1923, εναντίον των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των άλλων μειονοτήτων στην Μικρά Ασία, είναι ένα από τα μέγιστα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο λαός της Νότιας Αυστραλίας και η Βουλή:

α) Συντάσσεται με τα μέλη των κοινοτήτων των Αυστραλό-Αρμενίων, των Αυστραλό-Ελλήνων του Πόντου, των Αυστραλό-Ασσυρίων και τιμούμε την μνήμη των αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που έπεσαν θύματα της πρώτης Γενοκτονίας της σύγχρονης εποχής.

β) Καταδικάζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων τουΠόντου, των Ασσυρίων Ορθοδόξων και των άλλων Χριστιανικών μειονοτήτων και όλες τις Γενοκτονίες ως έσχατες πράξεις ρατσιστικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής μισαλλοδοξίας.

γ) Αναγνωρίζει την σπουδαιότητα του να θυμάται και ναδιδάσκεται κανείς, από τα σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας της ανθρωπότητας καινα διασφαλίζει ότι, τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δεν επιτρέπεται ναεπαναλαμβάνονται.

δ) Καταδικάζει και αποτρέπει κάθε απόπειρα, με την πάροδο του χρόνου, την άρνηση και διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας της Γενοκτονίαςτων Αρμενίων και των άλλων εγκλημάτων Γενοκτονίας που έγιναν κατά τη διάρκειααυτού του αιώνα.

ε) Αναγνωρίζει την σημασία της ανθρωπιστικής προσφοράς του λαού της Νότιας Αυστραλίας, προς τα θύματα και τους επιζήσαντες από τις Γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου. και

στ) Καλεί, την Ομοσπονδιακή Βουλή, επίσημα να καταδικάσει τη Γενοκτονία».



Δείτε εδώ ένα βιντεάκι σχετικό με το δράμα της σφαγής των νηπίων της Σάντας.

Κείμενο: Ελένη Νυμφοπούλου-Παυλίδου
Μουσική : Δημήτρης Πιπερίδη
Αφήγηση: Τάκης Βαμβακίδης
Φωτογραφίες παιδιών : Προσφυγόπουλα της Ανατολής- National Geographic τεύχος November 1925 , παιδιά της Παλαιστίνης

ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ



Ypoloipo