ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Tuesday, May 26, 2009

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Ερντογάν

Σημαντικός είναι στην Τουρκία ο απόηχος της δήλωσης που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί "εκδίωξης από την Τουρκία όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα στο παρελθόν", πράγμα που ο ίδιος χαρακτήρισε "αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης".

Επικριτική ήταν η αντιπολίτευση, αλλά στην πλειοψηφία τους τα δημοσιεύματα στο σημερινό τουρκικό Τύπο, επιδοκιμάζουν τον Ερντογάν. Ωστόσο, υπάρχει και μία επερώτηση στη Βουλή.

Η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Τζανάν Αριτμάν, κατέθεσε σήμερα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση επερώτηση που απευθύνεται στον Ερντογάν. Η βουλευτής ζητεί να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

"Με ποιες δικαιολογίες έχουν γίνει οι διαδικασίες εκδίωξης; Πόσοι πολίτες και με ποια εθνοτική καταγωγή έχουν εκδιωχθεί; Πόσοι πολίτες τουρκικής καταγωγής έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στην Ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας; Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η πλειοψηφία των πολιτών που εγκατέλειψαν τη χώρα, είναι τουρκικής καταγωγής. Με ποιες δικαιολογίες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα οι πολίτες αυτοί; Σκέφτεστε να κάνετε έρευνα για τον αριθμό των πολιτών μας που αν βρουν ευκαιρία θα ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα; Θα προχωρήσετε σε έρευνα ιδιαίτερα για τους νέους; Είναι φασιστικό το τουρκικό κράτος;"

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, πρέσβης ε.τ. Ονούρ Οϊμέν, σχολιάζοντας τη δήλωση Ερντογάν, είπε: "Δεν γνωρίζω κάποιον που έχει εκδιωχθεί λόγω της εθνικής του καταγωγής. Δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν της Τουρκίας, αλλά δεν είναι σωστό να κατηγορείται για φασισμό η χώρα".

Ο βουλευτής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Τουντζά Τοσκάι είπε σχετικά: "Ποιος έδιωξε ποιον; Υπάρχει η ανταλλαγή πληθυσμών σύμφωνα με τη Λωζάννη. Εάν πέραν τούτου υπάρχει εκδίωξη, ας μας το πει ο πρωθυπουργός. Μήπως έχει πρόβλημα με τη Λωζάννη;"

Άλλο είναι όμως το κλίμα στις στήλες του τουρκικού Τύπου. Ο αρθρογράφος της "Βατάν" Οκάι Γκιόνενσιν αναφέρει σήμερα ότι "αξίζει συγχαρητήρια ο πρωθυπουργός επειδή χαρακτήρισε φασιστοειδή, την πολιτική εκδίωξης των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων". Το άρθρο φέρει τον τίτλο "Φασιστική Εκκαθάριση".

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι "ο εκτουρκισμός της Μικράς Ασίας ξεκίνησε το 1915 με τον εκτοπισμό των Αρμενίων" και γράφει ότι "εάν μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας οι μη μουσουλμάνοι που κατοικούσαν στη Μικρασία ήταν ευχαριστημένοι, δεν θα είχαν εγκαταλείψει τη χώρα". Ο Γκιόνενσιν χαρακτηρίζει "φασιστοειδή" το νόμο περί φόρου περιουσίας που είχε επιβληθεί κατά κύριο λόγο στις μειονότητες το 1942 και απαριθμώντας άλλα περιστατικά, όπως τα επεισόδια σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης το 1955 και την απέλαση των Ελλήνων υπηκόων Κωνσταντινουπολιτών το 1964, καταλήγει ως εξής: "Όσοι πρόκειται να επικρίνουν τον Ερντογάν ας θυμηθούν το σύνολο αυτών των γεγονότων. Ας ρίξουν μια ματιά στις δημογραφικές στατιστικές στις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας και σήμερα και ας σκεφτούν, για ποιο λόγο εγκατέλειψαν τη χώρα τους, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων".

Ο Μεχμέτ Μπαρλάς, αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής "Σαμπάχ", επικροτεί τη δήλωση του Ερντογάν, αλλά σημειώνει: "Να δούμε τώρα, αν ο Ερντογάν, μετά τη δήλωση αυτή, θα καθίσει να σκεφτεί και θα πει, πρέπει πλέον να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη".

Η επίσης φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Σταρ", δημοσιεύει σήμερα απόψεις επωνύμων. Ο Γιλμάζ Καράκογιουνλου, πρώην βουλευτής και συγγραφέας του βιβλίου "Φθινοπωρινή Οδύνη" που σχετίζεται με τα επεισόδια του 1955, το οποίο πρόσφατα γυρίστηκε και ως ταινία με τίτλο "Μέρες Φθινοπώρου",(προβάλλεται στην Ελλάδα) λέει τα εξής: "Είναι θετικά τα λόγια του πρωθυπουργού. Με τα επεισόδια εκείνα, εγκατέλειψαν την Τουρκία πολλοί Ελληνες μειονοτικοί. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα".

Τέλος, ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας "Γιενί Σαφάκ", Κιουρσάτ Μπουμίν αναφέρει τα εξής: "Με τη δήλωσή του αυτή, ο πρωθυπουργός έβαλε σε ανύποπτο χρόνο τον πήχη πολύ ψηλά. Μπορούμε να ελπίσουμε ότι η πολιτική στο εξής δεν θα πέσει κάτω από αυτόν τον πήχη; Από τη μία ρωτάω, αλλά από την άλλη λέω, ας ελπίσουμε πια. Θα είναι καλό για όλους, να σκεφτούν με δεδομένη την εικόνα που περιέγραψε ο πρωθυπουργός. Δεν παρήλθε πια και για μας η φιλοσοφία του αυτάρεσκου κράτους που απομονώνει και κάνει διακρίσεις";

Flash.gr



Ypoloipo