ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Tuesday, May 12, 2009

-Παναγία Σουμελά…. επαναλειτουργία..

macka_sumela

Τεράστια επιτυχία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) αποτελεί η συμφωνία που επήλθε μεταξύ των υπουργείων πολιτισμού της Ελλαδας και της Τουρκίας και αφορά την επαναλειτουργία των τριών ιστορικών μοναστηριών του Πόντου , της Παναγίας Σουμελά, του Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα και του Αγ. Ιωάννη Βαζελώνα.

Μετά από πιέσεις και προσπάθειες δέκα πέντε και πλέον μηνών προς τα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών και αφού το θέμα απασχόλησε και τα πολιτικά γραφεία των πρωθυπουργών κ.κ. Καραμανλή και Ερτογάν επήλθε η σχετική συμφωνία. Σε αντιδιαστολή το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε την αναστήλωση και επαναλειτουργία των τζαμιών Fetiye Camisi στα Γιάννενα, του Ahmet Pasa Camisi στις Σέρρες και του Τεκέ του μπεκτασή δερβίση Χασάν Μπαμπά στα Τέμπη.

ahmetpasa

fetiye

hasanbaba

Προσωρινή δυστοκία στην εκτέλεση των διαδικασιών και την επαναλειτουργία της Μονής Σουμελά (σχεδιάζεται μάλλον για τις 15/8 τρέχοντος έτους) παρουσιάστηκε όταν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) με εξώδικο έγγραφο προς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε έντονα διεκδικώντας την διοίκηση της μονής Σουμελά στον Πόντο καθ’ ότι αυτή διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία αρκετών δεκαετιών καθώς και την αντιπροεδρία της Μονής

vazelon

Βαζελώνα καθότι είναι περιζήτητες στην περιοχή οι γνωστές ρωσικές κούκλες «μπάμπουσκες» τις οποίες θα μπορούν οι πιστοί να προμηθεύονται μέσω γνωστών χαμηλότοκων πιστωτικών καρτών.

Ευχόμαστε να διαλυθούν γρήγορα οι όποιες προσωρινές δυσκολίες παρουσιάζονται διότι σε διπλωματική νότα που απέστειλε το τουρκικό υπουργείο προς το αρμόδιο ελληνικό αναφέρει ότι δεν έχει σε ποιόν να παραδώσει τα κλειδιά. Μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία…

kustul1

ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ypoloipo