ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Tuesday, May 26, 2009

Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Λ. ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ: 54624
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ: 2310227822 FAX: 2310227213
http://www.neolaia.poe.org.gr
info@poe.org.gr


Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος συγκροτήθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2006. Αποτελείται από δεκαπέντε μέλη, εκπροσώπους των πέντε Περιφερειακών Επιτροπών Νεολαίας της Π.Ο.Ε.

Στόχοι της Επιτροπής, όπως αυτοί αναφέρονται στον Κανονισμό Λειτουργίας της είναι οι εξής:
• Η σύσφιξη σχέσεων, η καλλιέργεια δεσμών φιλίας, η επικοινωνία και συνεργασία με νέους από ομοσπονδίες και άλλους φορείς Ποντίων του εξωτερικού, η ενιαία έκφραση και δράση των Ποντίων σε παγκόσμιο επίπεδο.
• Η συγκέντρωση και παροχή πληροφοριών με τη χρήση νέων τεχνολογιών σε πολιτιστικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους νέους, με στόχο την εύρεση, αποκρυστάλλωση και προβολή των ιδιαίτερων ικανοτήτων και ανησυχιών των νέων.
• Η υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιμόρφωσης, κατάρτισης και εξειδίκευσης σε τομείς πολιτισμού.

Από το πρώτο διάστημα της συγκρότησής της η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα αναλαμβάνοντας και φέρνοντας εις πέρας διοργανώσεις πολιτιστικού, πνευματικού και πολιτικού ενδιαφέροντας. Τις αναφέρουμε παρακάτω.

• Στις 26-28 Αυγούστου 2005 οργανώθηκε η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στις εγκαταστάσεις του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Ημαθίας με την ευθύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

• Τον Αύγουστο του 2006, πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας. Στα πλαίσιά της διακεκριμένοι επιστήμονες ανέπτυξαν στους συνέδρους τα πάντα επίκαιρα θέματα της ποντιακής γενοκτονίας και γλώσσας, το ρόλο της Νεολαίας στον ποντιακό χώρο και τη θεσμοθέτηση του οργάνου αυτής. Τα πρακτικά της Συνάντησης καθώς και τα ψηφίσματα εκδόθηκαν μετά από λίγους μήνες.

• Κατά το 3ήμερο 24-25 και 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας.

1η Θεματική ενότητα «Νέοι και Παράδοση: πρώτο θέμα «Η δυναμική της Ποντιακής παράδοσης», Δρ. Νίκος Λυγερός - στρατηγικός σύμβουλος και Δρ. Αντώνης Παυλίδης - κοινωνιολόγος, δεύτερο θέμα «Η νέα γενιά των Ποντίων στα προσκήνια: προκλήσεις και στοχασμοί για την δημιουργική δράση» κ. Βάσω Κόλλια, Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς.
2η θεματική ενότητα «Ποντιακή νεολαία και προοπτικές – ο λόγος στους νέους»: δύο θέματα με εισηγητές νέους, α) «Ο ρόλος της Ποντιακής νεολαίας στον οργανωμένο ποντιακό χώρο» και β) «Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

• Η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας πραγματοποιήθηκε στις 29-30-31 Αυγούστου του 2008 στην πόλη της Καβάλας Οι θεματικές ενότητες περιελάμβαναν ομιλίες από τον Θεοδόση Κυριακίδη υποψήφιο διδάκτορα νεότερης ιστορίας με θέμα "Οι Ποντιακές σπουδές στον 21ο αιώνα" και από την Στυλιανή Λέτσιου υποψήφια διδάκτορα του πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα "Η Ρωσοφωνία στους Έλληνες παλιννοστούντες τρίτης γενιάς".

Το Μάιο του 2007 η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. στα πλαίσια των τιμητικών εκδηλώσεων της Π.Ο.Ε. για την ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας διοργάνωσε:
α) Έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Μνήμες και πορτρέτα - Το βλέμμα της προσφυγιάς»
β) Ημερίδα με θέμα «Η δομή του Τουρκικού κράτους και οι εσωτερικές εξελίξεις σε αυτό. Επιδράσεις του στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».
γ) Ολονυκτία την 18η Μάη στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης.

Το Μάιο του 2008 η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. διοργάνωσε:
α) Σε συνεργασία με την Αρμένικη Επιτροπή Νεολαίας και το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης ημερίδα με θέμα:
«Αρμένιοι - Πόντιοι: Δύο γενοκτονίες - Ένας θύτης»
β) Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Ποντιακούς Συλλόγους του Νομού Ροδόπης Διεθνή Ημερίδα στην Κομοτηνή με θέμα:
Τρεις Γενοκτονίες, Μια Στρατηγική.

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, της οποίας τα μέλη εκπροσωπούν γεωγραφικά όλες τις περιοχές της Ελλάδας, στα πλαίσια των δράσεων της έχει ως άμεση προτεραιότητα τη διοργάνωση της
• 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Νεολαίας, την
• 5η Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας,
• την ένταξη στον Πανελλήνιο μαθητικό καλλιτεχνικό διαγωνισμό ζωγραφικής
θέματος σχετικό με την γενοκτονία και την ποντιακή παράδοση, καθώς και την
• εύρεση 6 υποτροφιών για υποψήφιους διδάκτορες με επιστημονικό αντικείμενο
θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ypoloipo