ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Sunday, February 15, 2009

Σκληρή απάντηση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ στις δηλώσεις του αρχηγού του στρατού ξηράς του Ισραήλ

O στρατηγός Αβί Μιζραχί που έκανε τις σκληρές δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας, καταγγέλοντάς την για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και για την κατοχή της Κύπρου

του Σάββα Καλεντερίδη
Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις του αρχηγού του στρατού ξηράς του Ισραήλ, στρατηγού Μιζραχί, με τις οποίες καταδίκαζε την Τουρκία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Κούρδων και την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΓΕΕΘΑ...αναφέρει:
"Έχουν δημοσιευθεί στον τύπο ορισμένες δηλώσεις του αρχηγού του στρατού ξηράς του Ισραήλ, που φέρεται να έκανε σε μια διεθνή συνάντηση, στις 13 Φεβρουαρίου 2009. Οι δηλώσεις που αποδίδονται στο προαναφερθέν άτομο, είναι ατυχείς και υπερβολικές, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες από κάθε πλευρά, ενώ δεν συνάδουν με τη θέση και τις αρμοδιότητες που κατέχει και το κυριώτερο, χαρακτηρίζονται ως δηλώσεις που μπορεί να πλήξουν τα εθνικά συμφέροντα των δυο χωρών.
Ανακοινώνουμε ότι θα αναμένουμε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ, που θεωρούμε ότι δίδει σημασία στις σχέσεις με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, να δώσει δημοσίως διευκρινήσεις σχετικά με το θέμα στην κοινή γνώμη"
.
Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα, Gavriel Levy, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών και του επιδόθηκε διάβημα για τις δηλώσεις του Ισραηλινού στρατηγού. Στη γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρονται τα εξής:
"Επιδώσαμε διάβημα διαμαρτυρίας για δηλώσεις οι οποίες είναι αντίθετες σε κάθε διπλωματική πρακτική και περιέχουν εντελώς ανακριβή στοιχεία από την ιστορία και από την σύγχρονη πραγματικότητα, ενώ προσβάλλουν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς τον πρωθυπουργό και τη χώρα μας. Επί πλέον, ζητήθηκαν εξηγήσεις από τις αρχές του Ισραήλ για αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες τονίστηκε ότι είναι αψυχολόγητες και απαράδεκτες".
Μετά από τις σκληρές ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και του ΓΕΕΘΑ, που στην ουσία ζητεί την κεφαλή επί πίνακι του ισραηλινού στρατηγού, αλλά και το σκληρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: ΜΙΛΛΙΕΤ