ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Wednesday, February 4, 2009

H σειρά των Γεζιντί να διεκδικήσουν αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων τους από τους Τούρκους



Μετά τους Αρμενίους, του Ασυρρίους και τους Έλληνες του Πόντου και της Ανατολίας, ήλθε η σειρά των Γεζιντί να διεκδικήσουν την Γενοκτονία των προγόνων τους από τους Οθωμανούς και από τους Τούρκους. Με βάση τους υπολογισμούς των απογόνων τους, ένα εκατομμύριο Γεζιντί εξολοθρεύτηκαν από τις οθωμανικές αρχές.
Οι θρησκευτικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι των Γεζιντί που ζουν στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ζητώντας από τον ίδιο να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας ενός εκατομμυρίου Γεζιντί από τους Τούρκους, την περίοδο της Οθωμανικής Αυοτκρατορίας.
Η θρησκεία των Γεζιντί εμφανίστηκε τον 12ο αιώνα ως...συνέχεια της θρησκείας των Ζωροαστρών ή Σεμσί (Şemsi), που μέχρι τότε λάτρευαν τον Ήλιο ως θεό τους. Η Γεζιντί αυτοαποκαλούνταν και ως "λαός του Αντάι". Ο πληθυσμός των Γεζιντί σήμερα αγγίζει το ένα εκατομμύριο και κατοικούν κυρίως στο Ιράκ, το Ιράν, την Αρμενία, την Τουρκία και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Οι Γεζιντί προσεύχονται τρεις φορές την ημέρα, στέφοντας το πρόσωπό τους προς τον ήλιο και πιστεύουν στην αιωνιότητα, μη αποδεχόμενοι την έννοια της κόλασης και της ολοκληρωτικής καταστροφής του κόσμου. Οι Γεζιντί είναι κλειστή κοινωνία και δεν αποδέχονται ανάμεσά τους πιστούς που αποδέχονται την θρησκεία τους εκ των υστέρων. Απαγορεύεται η εκφορά λέξεων πoυ σχετίζονται με τον διάβολο και ημέρα θρησκευτικής τους αργίας είναι η Τετάρτη.
Χθες, 2 Φεβρουαρίου, οι θρησκευτικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι των Γεζιντί που κατοικούν στην κωμόπολη Σενγκάλ (Şengal) της Μοσούλης, συγκεντρώθηκαν στο Λαλές (Laleş), που θεωρείται το ιερό θρησκευτικό τους κέντρο και αποφάσισαν να στείλουν επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ζητώντας από τις ΗΠΑ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία που υπέστησαν οι Γεζιντί το 1916 από τους Νεοτούρκους, με τη δικαιολογία ότι είχαν υποστηρίξει τους Αρμενίους. Επίσης, οι Γεζιντί ζήτησαν από τον Ομπάμα να πιέσει την Τουρκία να αναγνωρίσει και αυτή τη Γενοκτονία που υπέστησαν οι πρόγονοί τους από τους Νεοτούρκους.
Να σημειωθεί ότι μετά τη Γενοκτονία του 1916, που στοίχισε τη ζωή σε ένα εκατομύριο ανθρώπους, από το 1923 μέχρι σήμερα, το τουρκικό κράτος εφάρμοσε πολιτική εθνοκάθαρσης σε εκατοντάδες χιλιάδες εναπομείναντες Γεζιντί, οι οποίοι, ως αποτέλεσμα της πολιτκής εθνοκάθαρσης, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να εγκατασταθούν το Νότιο Κουρδιστάν και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

infognomonpolitics