ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Wednesday, February 4, 2009

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ...



ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Την αποκάλυψη-βόμβα ότι η επίσημη Ελλάδα αντιτάχθηκε και προσπάθησε να σταματήσει την έρευνα στα αυστριακά αρχεία για θέματα που αφορούσαν τη Γενοκτονία του Ελληνισμού της καθ' ημάς Ανατολής κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από τους Τούρκους, συμμάχους τότε των Γερμανοαυστριακών, έκανε προχθές ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

«Η γενοκτονία α λα τούρκα είναι βουβή, πονηρή, ανατολίτικη» υποστήριξε ο ομότιμος καθηγητής Πολυχρόνης Ενεπεκίδης
Ο διαπρεπής ιστορικός καθήλωσε με την ομιλία του το πολυπληθές ακροατήριο στην εκδήλωση για την παρουσίαση του «Ε»-ΙΣΤΟΡΙΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», στην Καλλιθέα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης μνήμης που συνδιοργάνωσαν η «Ε» και η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «όταν το 1958-59 καθώς πραγματοποιούσα την έρευνα στα επίσημα αυστριακά αρχεία που μόλις είχαν παραδοθεί στους ερευνητές και είχα συναντήσει πλήθος εγγράφων που αφορούσαν τις βιαιοπραγίες κατά του ελληνικού πληθυσμού, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κουρτ Βαλτχάιμ και αργότερα γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πρόεδρος της Αυστρίας με ενημέρωσε ότι δύο επιφανείς Ελληνες πολιτικοί, με παρέμβασή τους, ζητούσαν την απαγόρευση της έρευνας. Αυτοί, το αποκαλύπτω τώρα, ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Παναγιώτης Πιπινέλης. Το σκεπτικό ήταν ότι η δημοσίευση αυτών των στοιχείων στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης υπογράμμισε ακόμη: «Η γενοκτονία α λά τούρκα είναι βουβή, πονηρή, ανατολίτικη, δεν έχει θεωρητικό μπαγκράουντ, αλλά μάλλον πρακτικά πλιατσικολογικό. Οι εκτοπίσεις και οι εξορίες δεν οδηγούν σε κανένα Αουσβιτς με τους διαβολικά οργανωμένους μηχανισμούς της φυσικής εξόντωσης του ανθρώπου. Ηταν ένα Αουσβιτς εν ροή, οι άνθρωποι πέθαιναν καθ' οδόν, δεν περπατούσαν για να φθάσουν κάπου. Περπατούσαν για να πεθάνουν από την κακουχία και την πείνα. Αυτό ήταν το διαβολικό σύστημα, πονηρά οργανωμένο».

Το πάνελ της εκδήλωσης. Από αριστερά: Φαίδων Μαλιγκούδης, Βλάσης Αγτζίδης, Σεραφείμ Φυντανίδης, Νίκος Βαρδιάμπασης, Πολυχρόνης Ενεπεκίδης
Συγκινημένος, ο διευθυντής της «Ε» και της «Κ.Ε.» Σεραφείμ Φυντανίδης χαρακτήρισε «τρομακτικό» το γεγονός της Γενοκτονίας των Ποντίων, ενός γενναίου, προοδευτικού και ειρηνικού λαού στη Μαύρη Θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο.

«Λελεύω σας», είπε στα ποντιακά και καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο. «Λελεύω σας και δράττομαι της ευκαιρίας να απολογηθώ. Μολονότι λέγομαι Φυντανίδης, δυστυχώς δεν είμαι Πόντιος. Για να κυριολεκτήσω και να θυμηθώ ένα σπουδαίο βιβλίο του αγαπημένου δασκάλου του Γιάννη Καψή είμαι και εγώ από τις Χαμένες Πατρίδες και μάλιστα δισυπόστατος, έχω τα σκέλη μου στη Θράκη και τη Μικρά Ασία. Ο πατέρας μου ήταν από την Καλλίπολη (γι' αυτό μου έλεγε "είσαι Θραξ-βλαξ»"), η μητέρα μου είναι απέναντι από τη Μηχανιώνα, στην ίδια παράκτια γραμμή με τον Πόντο. Εάν δεν είμαι Πόντιος είμαι πάντως κοντοπόντιος. Στο τεύχος αυτό θα βρείτε μερικά ντοκουμένα άγνωστα μέχρι τώρα, μπορεί να σοκάρουν, ιδιαίτερα αυτό που αναφέρεται στη βοήθεια που προσέφερε το σοβιετικό καθεστώς, ο Λένιν προσωπικά, στον Μουσταφά Κεμάλ, με στοιχεία μέσα από τα αρχεία του κράτους στον αγώνα εναντίον των Ελλήνων».

Ο κ. Φυντανίδης υπογράμμισε το σημαίνοντα ρόλο που έπαιξαν οι πρόσφυγες και ιδιαίτερα οι Πόντιοι στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και τις συνέπειες της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της δημιουργίας εθνικού τουρκικού κράτους.

«Ευχαριστούμε την "Ε" για την επετειακή έκδοση των Ιστορικών» είπε ο Δημήτρης Χριστοφορίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας
«Τότε φάνηκε καθαρά ότι οι ξένοι για τους Τούρκους δεν είχαν θέση στο χώρο που είχαν καθορίσει για δικό τους. Ελληνες, Πόντιοι, Αρμένιοι και Κούρδοι. Οι Αρμένιοι και οι δικοί μας πλήρωσαν, οι Κούρδοι ακόμη πληρώνουν».

«Ο εθνικός μας ποιητής έχει πει ότι "το Εθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές". Αυτή την προσπάθεια κάνουμε εμείς εδώ και τριάμισι χρόνια με το "Ε"-ΙΣΤΟΡΙΚΑ. Και μόνο ο τίτλος «Γενοκτονία των Ποντίων» τα λέει όλα, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Και είναι κάτι το οποίο το ελληνικό κράτος ίσως για λόγους διπλωματικούς, ακόμη και όταν ο Βενιζέλος τα βρήκε με τον Κεμάλ, το ξέχασε, δεν προεβλήθη επαρκώς τουλάχιστον ως ιστορική μνήμη.

Είναι γεγονός ότι αυτός ο ελληνικός πληθυσμός, που μιλούσε μια πανάρχαια γλώσσα, όταν ήρθε εδώ ήταν πάμφτωχος, καθημαγμένος, κατεστραμμένος.

Πολυπληθές το ακροατήριο. Στην πρώτη σειρά από αριστερά: Ναυσικά Γκάγκα - Ιασωνίδου, Κώστας Καρράς, Γιώργος Τρυφωνίδης, Απόστολος Ανδρεουλάκος, Γιάννης Καψής
Σε πολύ μικρό διάστημα ρίζωσε και πρόκοψε. Για όλους τους μεμψίμοιρους έχω να πω ότι όσο αυτός ο τόπος θα γεννά παιδιά και εγγόνια των προσφύγων από τις χαμένες πατρίδες και ιδιαίτερα από τον Πόντο, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε».

Ο Νίκος Βαρδιάμπασης, συντονιστής-επιμελητής της έκδοσης «Ε»-ΙΣΤΟΡΙΚΑ, είπε ότι οι διωγμοί των Ποντίων μπορούν να διακριθούν σε τρεις φάσεις. «Η πρώτη αρχίζει το 1913, τελειώνει με την έξοδο της Τουρκίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η δεύτερη καλύπτει όλη τη διάρκεια του πολέμου και επιχειρείται η εξόντωση των Ελλήνων παράλληλα με τη γενοκτονία των Αρμενίων, και η τρίτη εγκαινιάζεται με την απόβαση των Ελλήνων στη Σμύρνη και χαρακτηρίζεται από τη δυναμική απάντηση-αντίδραση του επαναστατικού στρατού του Κεμάλ, με αποτέλεσμα τη συντριβή του Μικρασιατικού Ελληνισμού (Μάιος 1919-Σεπτέμβριος 1922)».

Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης υποστήριξε ότι η σύγχρονη Ελλάδα αλλάζει και ότι θέματα ταμπού αρχίζουν πλέον να διευρύνουν τη νεοελληνική αντίληψη περί της σύγχρονης ιστορίας.

«Η συγκεκριμένη έκδοση "Ε"-ΙΣΤΟΡΙΚΑ είναι εξαιρετικά σημαντική και για έναν επιπλέον λόγο. Παρουσιάζεται στον ίδιο χώρο όπου σαράντα χρόνια πριν ο καθηγητής Πολύχρονης Ενεπεκίδης είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά τα ντοκουμέντα τα οποία ήταν αποτέλεσμα της έρευνάς του στα αυστριακά αρχεία και αφορούσαν εκτιμήσεις των Γερμανοαυστριακών συμμάχων των Τούρκων για τα εγκλήματα Γενοκτονίας που διέπραξαν εις βάρος των ελληνικών πληθυσμών».

Ο Φαίδων Μαλιγκούδης, καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ, μόνιμος συνεργάτης του «Ε»-ΙΣΤΟΡΙΚΑ, είπε: «Το πρελούδιο της ποντιακής τραγωδίας αρχίζει με τη γερμανοτουρκική φιλία που θα αναπτυχθεί μετά τη Συνθήκη του Βερολίνου το 1878.

Με την ενθάρρυνση της Γερμανίας του Βίσμαρκ, η οποία θα αναθέσει στην Τουρκία το ρόλο του θεματοφύλακα των συμφερόντων της στη Μέση Ανατολή, αρχίζει η διεργασία εκκαθάρισης της Μικρασίας από το μη οθωμανικό πληθυσμό. Εξοντώθηκαν κατόπιν ρητής κυβερνητικής εντολής με κάθε τρόπο, είτε από τις κακουχίες της εξορίας αλλά και από τις ομαδικές σφαγές και εκτελέσεις, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι και 300.000 Ελληνες Πόντιοι».

Ευχαριστίες στην «Ε» για την επετειακή έκδοση απηύθυνε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δημήτρης Χριστοφορίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας.

Στο τέλος της εκδήλωσης ποντιακά συγκροτήματα χόρεψαν τικ, κότσαρι και άλλους χορούς υπό τους ήχους του τουλούμ και του κεμεντζέ

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Νοέμβριος 2002