ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Sunday, February 1, 2009

Το Ποντιακό Ζήτημα στη Φιλαδέλφεια ΗΠΑ




Η παρουσία των Ελλήνων προσφύγων από το Πόντο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για πολλούς λόγους. Δύο προφανείς είναι ότι η έλευσή τους στην όμορφη αυτή πόλη της πολιτείας της Πενσυλβάνια γίνεται κατευθείαν από τον Πόντο. Χωρίς να έλθουν ποτέ στην Ελλάδα, κατόρθωσαν να φτάσουν στην Φιλαδέλφεια και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να διασωθεί ο πολιτισμός και η ιστορία των Ποντίων που συντρίφτηκαν κατά τη γενοκτονία.

Όλοι μιλούσαν μόνο ποντιακά. Το 1939 αυτοί οι άνθρωποι που πέρασαν και από το Οχάιο- πολλοί μένουν ακόμη εκεί- ίδρυσαν το σύλλογο στη Φιλαδέλφεια. Η παρουσία όμως των Ποντίων στο χώρο έχει ιδιαίτερη σημασία και για έναν ακόμη λόγο, αφού συνδέεται με τη γέννηση της δημοκρατίας των ΗΠΑ, μίας δημοκρατίας η οποία θεμελιώθηκε πάνω στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αξίες άμεσα συνδεδεμένες με την πλούσια διαδρομή των Ποντίων και όλων των Ελλήνων.

Στη Φιλαδέλφεια, την πρώτη πρωτεύουσα των ΗΠΑ, το χώρο όπου ο θεμελιωτής της αμερικανικής ανεξαρτησίας και δημοκρατίας Γεώργιος Ουάσιγκτον έδωσε μία καθοριστική μάχη ελευθερίας, εκεί οι Πόντιοι έστησαν το πρώτο μνημείο γενοκτονίας στις ΗΠΑ και ένα από τα δύο που υπάρχουν στη βόρεια Αμερική. Το άλλο βρίσκεται στο Τορόντο του Καναδά. Έτσι έχει ιδιαίτερη σημασία ο συμβολισμός αλλά και η ουσία των κινήσεων των Ποντίων αυτής της πόλης, που αρχίζουν από το μνημείο της γενοκτονίας και συνεχίζονται στις κινήσεις αναγνώρισης του αποσιωπημένου εγκλήματος. Μία ακόμη δήλωση αναγνώρισης της γενοκτονίας από τον πολιτειακό βουλευτή της Νέας Υόρκης Μicheal Giannaris έγινε γνωστή εδώ.


Το Ποντιακό είναι ένα ζήτημα σε διαρκή εξέλιξη και καμία δύναμη δεν πρόκειται να εμποδίσει αυτή την ιστορική πορεία. Μέχρι τώρα οι κρατικές λογικές περί ελληνοτουρκικής φιλίας και τα συμφέροντα του Ψυχρού Πολέμου υπαγόρευσαν τη σιωπή και τη λήθη. Και εσχάτως αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να αλλοιώσουν τη μεγάλη δυναμική ανάκτησης της ιστορικής αλήθειας, και όταν δεν το επιτυγχάνουν προσπαθούν να απειλήσουν. Αυτό δείχνουν οι τουρκικές κινήσεις τον τελευταίο χρόνο όταν γίνονται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο για τη γενοκτονία ή όταν αποκαλύπτονται μνημεία. Κινήσεις νευρικότητας, ανασφάλειας και κυρίως φόβου για την αποκάλυψη της αλήθειας.


Η ιστορία είναι μία μάχη για την αλήθεια, δηλαδή για τη μη λήθη. Οι προσπάθειες των Ποντίων στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο είναι πλέον προς αυτήν την κατεύθυνση. Το Ποντιακό είναι ένα ζωντανό ζήτημα στο διεθνές προσκήνιο και το αποδεικνύουν οι δυνάμεις εδώ στη Φιλαδέλφεια και σε όλες στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη, στον κόσμο ολόκληρο. Αυτόν τον δυναμισμό κανένα φασιστικό καθεστώς και καμία πολιτική ή πολιτικάντικη λογική δεν μπορεί να το σταματήσει. Τα ιδανικά που διακήρυξαν οι απελευθερωτές πριν διακόσια χρόνια εδώ στη Φιλαδέλφεια και συμπυκνώνονται στη καμπάνα στης ανεξαρτησίας και της ελευθερίας, είναι οδηγοί για όλους τους Πόντιους, για όλους τους Έλληνες.

www.malkidis.info