Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Το αίτημά τους για αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τη διεθνή Κοινότητα διατράνωσαν για μια ακόμη φορά οι Πόντιοι της Νέας Υόρκης και του Κοννέκτικατ που οργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στους σφαγιασθέντες από τους Τούρκους αδελφούς τους κατά την περίοδο 1916-1923. Η 19η Μαϊου έχει καθιερωθεί από την Ελληνική Πολιτεία ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.Το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας τελέστηκε -προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Μελόης κ. Φιλοθέου- την Κυριακή 14 Μαϊου στον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ- Καναδά , των ποντιακών συλλόγων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και «Πόντος» του Κοννέκτικατ σε συνεργασία με το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής.
Ακολούθησε εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια με κύριο ομιλητή τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ευστάθιο Πελαγίδη, στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα, για το πολύχρονες έρευνές του για τον Ποντιακό Ελληνισμό εκ μέρους των ποντιακών σωματείων της Νέας Υόρκης και του Κοννέκτικατ.
Στην ομιλία του με θέμα «Από τη Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής στην Αναγέννηση της Ελλάδας» ο καθηγητής Πελαγίδης αφού χαρακτήρισε τα θύματα της Γενοκτονίας «νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας και του Γένους», αναφέρθηκε σε στοιχεία που αποδεικνύουν «το μελετημένο σχεδιασμό της εξόντωσης του Γένους». Αναφέρθηκε ειδικότερα σε απόφαση της 10ης Αυγούστου του 1910 της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία δρομολογείται ουσιαστικά, όπως είπε, η περίοδος των διωγμών σε βάρος του Ελληνισμού της Μικρας Ασίας και η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη δράση του υπέρ των Ελλήνων των Πόντου.
Χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου μετέφερε ο Επίσκοπος Μελόης Φιλόθεος ο οποίος κάλεσε να συνεχιστεί ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, την οποία δυστυχώς αρνούνται, όπως είπε. «Η Ιστορία έχει ισχυροτέρα φωνή από αυτούς οι οποίοι φωνάζουν εναντίον. Και έτσι αποδεικνύεται το μεγάλο αυτό έγκλημα, το οποίο οπωσδήποτε θα αναγνωριστεί», τόνισε.
Τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διατήρηση της ελληνορθόδοξης πίστης μας, της ελληνικής γλώσσας και της ιστορικής μνήμης εξήρε ο πρόξενος της Ελλάδας, Γεώργιος Αλεξόπουλος, χαρακτηρίζοντας τους Πόντιους ως φορείς πανάρχαιου πολιτισμού. «Η ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει και θυμάται», τόνισε και πρόσθεσε:«Η μνήμη αυτή συνιστά ερέθισμα αυτογνωσίας και επαγρύπνησης, διότι ο Ελληνισμός δεν παύει να υπόκειται σε ποικίλους κινδύνους. Για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών επιστρατεύουμε την αφοσίωση στην ελληνική μας παράδοση, την ορθόδοξη πίστη και την αποφασιστικότητά μας να διαφυλάξουμε την ενότητα του Εθνους μας και να στηρίξουμε τις προσπάθειες για πρόοδο και ευημερία».
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Ηλίας Τσεκερίδης αναφέρθηκε με συγκίνηση στην επίσκεψη – προσκύνημα που πραγματοποίησε πέρυσι στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, καθώς και στο παγκόσμιο συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Αθήνα, ενώ τόνισε ότι οι Πόντιοι δεν είναι τοπικιστές. «Η Γενοκτονία των Ποντίων δεν μόνο θέμα των Ποντίων, είναι θέμα όλων των Ελλήνων», είπε.
Ο σύμβουλος του ΣΑΕ και πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Πάνος Σταυριανίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης, με τον ίδιο παλμό, του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, γιατί όπως είπε, εμείς έχουμε ένα ιδιαίτερο καθήκον, ενώ μετέφερε μηνύματα του προέδρου του ΣΑΕ Ανδρέα Αθενς και του περιφερειακού προέδρου του ΣΑΕ Αμερικής Χρήστου Τομαρά.
Ο καθηγητής Χρήστος Ιωαννίδης, διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεολληνικών Σπουδών του Κουίνς Κόλετζ διάβαζε ένα ποίημα που έγραψε για την επέτειο, με τίτλο «Η Λύρα η Ποντιακή η λαλούσα». Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, επισήμανε το καθήκον των ομογενών να συνεχίσουν τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, καθώς, όπως είπε, οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης επιδόθηκαν διακηρύξεις υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων εκ μέρους της ομοσπονδιακής βουλευτού Κάρολυν Μαλόνευ, του πολιτειακού βουλευτή Τζορτζ Ονοράτο, του δημοτικού συμβούλου Πίτερ Βαλόν και του Δημάρχου του Νόργουολκ στο Κοννέκτικατ. Μηνύματα απέστειλαν ο υπουργός Απασχόλησης της Ελλάδας Σάββας Τσιτουρίδης, η γενική πρόξενος της Κύπρου, Μάρθα Μαυρομάτη, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Αθενς, ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ, Χρήστος Τομαράς και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Θεόδωρος Σπυρόπουλος.
Πηγή: Greek news