ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Friday, May 25, 2007

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Κυριακή 19 Μαΐου – Ώρα 20:00- Αίθ. Τελετών Α.Π.Θ.

Η επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι μια ξεχωριστή ημέρα για όλους.
Η ιστορική μνήμη, απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, έρχεται σήμερα με τα βαρυσήμαντα μηνύματά της να υπενθυμίσει γεγονότα, που υπήρξαν για την ιστορία του Ελληνισμού ορόσημα, γεμάτα συμβολισμούς και αλήθειες.
Αλήθειες που δεν πρέπει να ξεχνάμε, ή να αγνοούμε, ή να τις ρίχνουμε στη χοάνη της λήθης, γιατί έχουν ζυμωθεί με το αίμα του λαού, τα όνειρά του, τις προσδοκίες και τα οράματά του.
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ήταν άλλη μία πράξη βαρβαρότητας, μία πράξη ενάντια στην Ανθρωπότητα.
Η καταδίωξη, τα βασανιστήρια, ο ξεριζωμός και ο θάνατος αδελφών μας, γίνονται αιώνιο σύμβολο, αλλά και παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγήν.
«Η αλήθεια, έχει τις ιδιότητες της φωτιάς», έλεγε ο μεγάλος Γάλλος διανοούμενος Πωλ Βαλερί.
Τίποτε δεν της αντιστέκεται.
Γι’ αυτό η φωνή μας πρέπει να είναι στεντόρεια.
Γιατί είναι η φωνή της αλήθειας.
Της αλήθειας που ζητά δικαίωση.
Με καθαρή συνείδηση, χωρίς εγωισμούς και αυταπάτες, ας αναλογιστούμε ότι αυτά που διεκδικούμε, είναι στην ουσία, η ίδια η ζωή.
Η ζωή για τους Έλληνες του σήμερα και του αύριο.
Είναι όμως – και ίσως αυτό να είναι σημαντικότερο – το ηθικό χρέος, απέναντι σ’ αυτούς που έφυγαν τόσο άδικα και τόσο άνανδρα.
Και ήταν τόσοι πολλοί. Και ήταν οι καλύτεροι.
Για τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που φιλοξενεί σήμερα σε μεγάλη έκταση το ποντιακό στοιχείο, η 19η Μαίου, είναι μέρα τιμής και μνήμης.
Και είναι επίσης ημέρα θαυμασμού γι’ αυτούς που ήρθαν στην μητέρα πατρίδα με μοναδικό εφόδιο, τα ρούχα που φορούσαν και την δύναμη της ψυχής τους και έγιναν σε λίγα χρόνια το ανθρώπινο δυναμικό πάνω στο οποίο χτίσθηκε η ανάπτυξη και η ασφάλεια της πατρίδας.
Έμειναν προσηλωμένοι στα ελληνικά τους ιδανικά και τις παραδόσεις, θεμελιώνοντας στιβαρά το όραμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, κινούμενος από ιερό χρέος, ανταποκρίθηκε στην πρόταση όλων των Ποντιακών Σωματείων και αποφάσισε την ανέγερση του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, απέναντι από την Αγιά Σοφιά.
Θα το έχουμε στο κέντρο της πόλεως σε πέντε έξι μήνες από σήμερα.
Πέρα από αυτό όμως, περισσότερο απαραίτητη είναι η πίεση στην παγκόσμια κοινότητα για την αποκατάσταση μιας ιστορικής αλήθειας που δεν μπορεί να αγνοείται στην πορεία εξευρωπαϊσμού της γείτονος χώρας.
Η παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Βουλής, του κ.Απόστολου Κακλαμάνη, τον οποίο ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση καλωσορίζω στην πόλη μας, και κυρίως η γνωστή ευαισθησία του και η αγωνιστικότητά του για τα μείζονα εθνικά θέματα, μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της φωνής των ποντιακών ψυχών που ζητούν δικαίωση, αλλά και των σύγχρονων Ελλήνων που ζητούν δικαίωμα στην ιστορία και στην τιμή των προγόνων μας.
Τους αγώνες αυτούς, για την αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας, αγώνες κοινούς κι αδιαπραγμάτευτους, και ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Η 19η Μαΐου ας είναι πάντα η καθαρή, δυνατή φωνή που θα θυμίζει το χρέος.
Μια φωνή που δεν θα σταματήσουμε να την ακούμε, μέχρι την τελική δικαίωση.
Σας ευχαριστώ.