ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Friday, May 25, 2007

Το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη

Το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη για την 86η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Π. Σκανδαλάκης, στο μήνυμά του για την 86η επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων ανέφερε τα εξής:
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την ελληνική ιστορία. Η γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα στίγμα στην ιστορία της πολιτισμένης ανθρωπότητας. Φέρνει όμως στη μνήμη μας τα ιδεώδη των Ποντίων καθώς ο αγώνας τους στηρίχθηκε πάνω σε αξίες, αρχές και ιδανικά για τα οποία άλλωστε υπέστησαν τον ξεριζωμό. Όπως κάθε ημέρα μνήμης, η 19η Μαίου φορτίζεται από την τρέχουσα ιστορία. Η σημερινή ημέρα εκπέμπει μηνύματα εναντίον κάθε εθνοκάθαρσης κατά των μειονοτήτων.
Η θυσία των Ποντίων αδελφών μας λειτουργεί ως εφαλτήριο για την ανάδειξη και εμπέδωση των αξιών που μας οδηγούν και μας εμπνέουν ως λαό και ως έθνος προκειμένου να συνειδητοποιούμε τις δυσκολίες, τους κινδύνους και τις προκλήσεις της νέας εποχής.
Τιμούμε την επέτειο αυτή που κατέχει ξεχωριστή θέση στη συλλογική μνήμη του έθνους μας. Τιμάμε όμως, σήμερα και τους αγώνες εκείνων που επέζησαν. Τους ξεριζωμένους πρόσφυγες, που ξεκίνησαν μια καινούργια ζωή σε νέες πατρίδες διατηρώντας σε πείσμα των καιρών και συνθηκών τα ήθη, έθιμα και την ελληνική γλώσσα οι Πόντιοι κατέκτησαν την δική τους περίοπτη θέση στην ιστορία του ελληνισμού. Μπόλιασαν την Ελλάδα με αγώνα για προκοπή, και με την εργατικότητα που τους διακρίνει, συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της.
Ο Ποντιακός Ελληνισμός σήμερα, συνεχίζει να αγωνίζεται. Διατηρεί ζωντανές τις μνήμες και τις προσδοκίες του. Αγωνίζεται και διαπρέπει. Και όλοι οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους και να θυμόμαστε.
Η Ιστορία είναι αυτή που διδάσκει. Που μας βοηθά να γνωρίσουμε το παρελθόν, να κατανοήσουμε το παρόν και να προετοιμάσουμε το μέλλον. Ένα μέλλον που απαιτεί τη σταθερότητα, τη φιλική συμβίωση και την ειρήνη. Κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με τη συνεργασία των λαών. Οι σύγχρονες κοινωνίες θα πρέπει να αντλούν παραδείγματα και να διασφαλίζουν την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου με πράξεις και έργα.
Η προσφυγιά είναι μια θλιβερή ανάμνηση, μια πληγή που δεν θα επουλωθεί ποτέ. Στην ανάμνηση όμως, προβάλλει ολοζώντανη και περήφανη η «αλησμόνητη πατρίδα». Αυτή η αλησμόνητη πατρίδα μας, γέννησε ανθρώπους που συνέβαλαν και συμβάλλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της χώρας μας.
Η ιστορική μνήμη δεν αλλοιώνεται. Ταυτόχρονα όμως το παρελθόν δεν πρέπει να αποτελεί φραγμό για το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Σε μια εποχή που με την εμπέδωση της συνεργασίας των λαών θα επιτύχουμε προς όφελος όλων, την σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία».