ΕΜΕΙΣ ΑΔΑ ΚΙ IΝΟΥΜΕΣ,
Σ’ ΕΜΕΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ...

Friday, May 25, 2007

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ

Eκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργάνωσαν την 26η Μαΐου οι Σύλλογοι Ποντίων του κρατιδίου της Βάδης- Βυτεμβέργης και η Ομοσπονδία Ποντίων Ευρώπης.
Στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία του Δημαρχείου (Rathaus) της πόλης της Στουτγάρδης, με στόχο την αναγνώριση της γενοκτονίας, την οποία παρακολούθησαν πολλοί πολίτες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Τουρκία. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης Δ. Οξυζίδης, ενώ μίλησαν η καθηγήτρια του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Βερολίνου Τέσα Χόφμαν, ο συγγραφέας Γιώργος Ανδρεάδης και ο Φάνης Μαλκίδης Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Η Τ. Χόφμαν ανέλυσε το μαζικό έγκλημα της Τουρκίας το οποίο διεπράχθη όχι μόνο εναντίον των Ποντίων αλλά και όλων των χριστιανών του Οθωμανικού κράτους, αναδεικνύοντας το ζήτημα από την οπτική μίας Γερμανίδας. Ο Γ. Ανδρεάδης, συγγραφέας του γνωστού βιβλίου Ταμάμα, στο οποίο βασίστηκε και η ταινία «Περιμένοντας τα σύννεφα» αναφέρθηκε σε ιδιαίτερες φάσεις της γενοκτονίας των Ποντίων, τονίζοντας την παρουσία των Ελληνόφωνων στη σημερινή Τουρκία.
Ο Φ. Μαλκίδης επισήμανε τη μέχρι σήμερα πορεία του Ποντιακού ζητήματος, αναφέρθηκε στις ενέργειες διεθνοποίησής του, και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι η εκδήλωση αυτή στο κέντρο της Ευρώπης ανοίγει ένα νέο κύκλο ανάδειξης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.