«Μπορεί να συγχωρήσουμε, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσουμε».Η 19η Μαίου -ημέρα που το 1919 ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμσούντα για να συνεχίσει με φρικιαστικό τρόπο τη συστηματική γενοκτονία των Ποντίων- έχει οριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η γενοκτονία των Ποντίων μπορεί να συγκριθεί με τις τραγικές γενοκτονίες των Αρμενίων (1915) από τους Νεότουρκους και των Εβραίων και των σλαβικών λαών (1940-44) από τους Γερμανούς. Δεν έχει όμως, σε καμμία περίπτωση, αναγνωριστεί στην ίδια έκταση από τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς.
Η Τουρκία ως τις μέρες μας αρνείται την ιστορική αλήθεια και προσπαθεί να ανασκευάσει την θηριωδία με εσκεμμένες αποκρύψεις και αλλοιώσεις των αδιαμφισβήτητων γεγονότων. Ωστόσο αν επιθυμεί πραγματικά να ακολουθήσει Ευρωπαϊκή πορεία οφείλει να αναγνωρίσει τα λάθη της και να ζητήσει συγνώμη από τον Ελληνικό λαό. Η αναγνώριση της γενοκτονίας που διέπραξε θα αποτελέσει λύτρωση για την ίδια και τη συνείδηση του Τουρκικού λαού.
Για το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποτελεί παράδειγμα θυσίας και αγώνα αλλά και εθνικό χρέος για την ηθική και ιστορική δικαίωση των προγόνων μας διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό το Ε.Σ.Ε. επανεξέδωσε το βιβλίο «The Blight of Asia» του Αμερικανού Γενικού Προξένου στη Σμύρνη George Horton αφιερώνοντας το «στη παντοτεινή μνήμη των Ποντίων, Αρμενίων και της Πόλης της Σμύρνης». Η επανέκδοση του βιβλίου αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελών του Αμερικανικού Κογκρέσσου, της Γερουσίας, των Ηνωμένων Εθνών, των Ευρωπαίων Πρέσβεων στις Η.Π.Α και της ευρύτερης Αμερικανικής Κοινωνίας.
Η ανάδειξη και η διεθνοποίηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας.